Orālajai kontracepcijai ir blakusefekti (174)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas farmācijas tirgus pārstāvji publiskojuši datus, ka orālie kontracepcijas līdzekļi ik gadu nogalina divdesmit sievietes, bet apmēram 2500 sasirgst ar trombozi.

Aptuveni 60 procentu Francijas sieviešu reproduktīvā vecumā lieto orālo kontracepciju, kas ik gadu izraisa nāvi apmēram 20 sievietēm. Šo faktu paziņoja Francijas Nacionālā zāļu un veselības produktu drošības aģentūra (ANSM), ziņo Medikforum.

ANSM eksperti veica pētījumu, kurā

atklājās, ka kontracepcijas lietošana palielina trombozes risku.

Kā zināms, komplikācijas var būt letālas, jo asins recekļi palielina insulta un infarkta iespēju.

Orālās kontracepcijas lietošana var palielināt risku saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām: augsts asinsspiediens, asins sarecēšana, artēriju nosprostošanās, miokarda infarkta un insulta risks palielinās gados vecākām sievietēm, dziļo vēnu trombožu risks palielinās operācijas vai kāju imobilizācijas laikā (ja gaidāma operācija, jābrīdina ārsts par hormonālās kontracepcijas lietošanu). Sirds-asinsvadu

slimību risks palielinās sievietēm smēķētājām. Jāpiemin, ka gandrīz 30% franču sieviešu smēķē katru dienu.

Sievietēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju ilgstoši, palielinās krūts, dzemdes kakla, aknu audzēji.

Četrpadsmit no divdesmit nāves gadījumiem bija saistāmi ar 3. un 4. paaudzes kontracepcijas līdzekļiem

- tie ir pretapaugļošanās līdzekļi, kuri radīti pēdējos 20 gadu laikā. Pārējie seši ir uz 1. un 2. paaudzes kontracepcijas līdzekļu «sirdsapziņas».

Šobrīd ANSM rūpīgi veic izmeklējumus, lai saprastu vainas cēloni detalizēti. Mediķi uzskata, ka pretapaugļošanās tabletes palielina vēnu trombembolijas risku, bet tāpat šis risks ir zems, jo trombi saistāmi lielākoties ar sievietes vecumu, neatkarīgi vai viņa lieto vai nelieto kontracepcijas līdzekļus.

Hormonālās tabletes pasargā no apaugļošanās. Vairumā gadījumu tablešu lietošana ir šāda: tās tiek ieņemtas katru dienu vienā laikā 21 dienu ilgi, tad seko 7 dienu pārtraukums, kura laikā ir menstruācijas, un tad 8. dienā kurss ir jāatsāk. Septiņu pauzes dienu laikā aizsardzība pret grūtniecības iestāšanos saglabājas, un, pat ja menstruācijas nav beigušās, jebkurā gadījumā 8. dienā jāatsāk tablešu lietošana. Orālā kontracepcija neaizsargā no HIV un citām seksuāli transmisīvajām slimībām. Tās efektivitāte aizsardzībā no nevēlamas grūtniecības iestāšanās riska ir 95-99,9%.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu