Zatlers veselības aprūpes problēmās vaino biežo ministru maiņu

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Pateicību" došana ārstiem ir pakārtos jautājums, kas līdz ar citām nepieciešamajām reformām veselības aprūpē nerisinās biežās ministru maiņas dēļ, šādu viedokli ar preses sekretāres Ilzes Rassas starpniecību pauda Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Trijos ar pusi gados bijuši pieci veselības ministri un veselības ministra vietas izpildītājs

"Veselības aprūpes reformu jautājumi bija priekšplānā sarunās ar visiem veselības ministriem, tajā skaitā jautājums par medicīnas finansēšanas sistēmas sakārtošanu valstī. Es domāju, ka galvenās grūtības un problēmas reformu virzībai valstī ir traucējušas biežās politiskās vadības maiņas Veselības ministrijā. Manas prezidentūras trijos ar pusi gados mums ir bijuši pieci veselības ministri un veselības ministra vietas izpildītājs. Praktiski - seši ministri, kas vidēji savā amatā bija septiņus mēnešus. Protams, tas ir traucējis virzīties uz priekšu ar pārmaiņām veselības aprūpē. Jau iesāktās sarunas un jau gandrīz rastie risinājumi ar ministra maiņu ir jāuzsāk no jauna," skaidroja prezidents.

"Pateicību" problēmu (ne)risināšanā Zatlers vaino finansiālo situāciju

Zatlers norādīja, ka viņa prezidentūras laikā valstī mainījās finansiālā situācija, kas arī noteica visas veselības aprūpes reformas aktualizāciju. "Sākot prezidentūru, sabiedrības un politiskā uzmanība bija pievērsta atsevišķiem veselības aprūpes nozares jautājumiem. Savukārt ar finanšu krīzi uzmanība tika vērsta uz visas nozares reformu kopumā, līdz ar to aktualizējās nozares pamatproblēmu risināšana, kas vienlaicīgi tad arī sniegtu risinājumu pakārtotajos jautājumos," akcentēja valsts augstākā amatpersona, atbildot uz jautājumiem par paveikto "pateicību" problēmu risināšanā.

Prezidents skaidroja, ka vienmēr ir atbalstījis reformu nepieciešamību un vairākkārt ir norādījis, ka nav nozīmes veselības aprūpē investēt miljonus, ja nav sistēmas, kas tos efektīvi un racionāli izmantotu. Veselības aprūpes nodrošināšanas jautājumus viņš esot apspriedis ar visiem veselības ministriem, kā arī piedalījies darba grupās par nozares finansēšanās izmaiņām.

Medicīnas problēmu risināšanā Zatlers gandrīz 4 gadu laikā sasauci divas MK sēdes

Zatlers norādīja, ka 2009.gadā sasaucis un vadījis divas Ministru kabineta (MK) sēdes. Tā gada pavasara sēdes mērķis tika īstenots, jo tā aizsāka "sen gaidīto un nepieciešamo" strukturālo reformu īstenošanu veselības aprūpes jomā. "Otras sanāksmes laikā, apspriežot strukturālo reformu gaitu valstī, tika aktualizēts jautājums par valsts medicīnas nodrošināšanas sistēmas sakārtošanu, izvērtējot obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas iespējamību. Tika noteikts, ka veselības ministrei ir MK jāiesniedz ministrijas izveidotās darba grupas izvērtējums šinī jautājumā," atzīmēja prezidents, piebilstot, ka plašāka informācija par abu sēžu rezultātiem veselības jomā ir publiski pieejama.

Valsts prezidents aicina pašvaldību pārziņā nodot primāro medicīnisko aprūpi

Noteikti ir jāapsver un ir jāmaina veselības aprūpes finansēšanas sistēma, pašvaldībām nododot primāro medicīnisko aprūpi, pauda Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Tādējādi tiktu nodrošināts, ka pacients zina, no kā prasīt kvalitāti un atbildību par veselības pakalpojumiem. Prezidents arī uzskata, ka darāmo darbu saraksta pirmajā vietā ir nepieciešamība "īstenot pirms desmit gadiem izveidoto veselības aprūpes "māsterplānu"".

"Domāju, ka ir svarīgi, lai politiskie spēki valstī uzņemtos un atbalstītu veselības aprūpes reformas veikšanu neatkarīgi no tā, kas vada ministriju,"

norādīja Zatlers.

Jau ziņots, ka Zatlers kā Valsts prezidenta amata kandidāts 2007.gadā vairākkārt apliecināja, ka aktīvi sekos līdzi situācijai medicīnas nozarē un risinājumam jautājumā par tā saucamajām pacientu "pateicībām".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu