Jaunais uzbrukumu mērķis - Lībijas armijas apgāde

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rietumu militārā operācija Lībijā turpinās. Starptautiskā koalīcija paziņojusi, ka operācijas pirmais posms – bombardēšana gaisa telpas atbrīvošanai – bijis veiksmīgs un sabiedrotie sākuši gatavoties otrajam posmam. Tas varētu ietvert triecienus pa Lībijas līdera Muamara Kadafi armijas piegādes līnijām.

Pagājušajā naktī koalīcijas spēki jau apšaudījuši vienu no pulkveža Muamara Kadafi komandcentriem. Viņš gan pats tajā neesot atradies.

Vienlaikus ASV aizsardzības ministrs Roberts Geits paziņojis, ka ASV tuvāko dienu laikā vēlas nodot kontroli pār sabiedroto operāciju Lībijā vai nu NATO, vai arī Lielbritānijai ar Franciju. Viņš uzsvēris, ka Savienotās Valstis arī turpmāk piedalīsies operācijā pret Kadafī režīmu, taču ASV loma nebūs noteicošā.

Pamiers izsludināts jau divreiz

Kopš nemieru sākuma Lībija jau divreiz ir izsludinājusi pamieru. Vienu piektdien, bet vēl vienu svētdien. Tiesa, Rietumi uzsver, ka abi jau ir pārkāpti.

Konfliktā varētu iesaistīties arī Latvija

Latvija, iespējams, iesaistīsies Lībijas konflikta risināšanā, taču par to spriedīs pēc NATO lēmuma, izteicies aizsardzības ministrs Artis Pabriks. NATO par šo jautājumu Briselē diskutēs šodien.

Patlaban nav skaidrs, kāda būs NATO loma militārajā darbībā pret Muamara Kadafi režīmu. Ja NATO lems nodrošināt jūras, ieroču vai kādu citu embargo, Latvija to apspriedīs Ministru kabinetā un Saeimā.

Aizsardzības ministrs norāda, ka pagaidām neesam saņēmuši NATO lēmumu, tāpēc nevar pateikt, kā Latvija varētu iesaistīties notikumos Lībijā. Taču Latvija esot gatava izskatīt nepieciešamību sniegt palīdzību NATO operācijās.

Draud ar prettriecieniem

Jau ziņots, ka ASV, Francijas un Lielbritānijas armija veic kara aviācijas uzlidojumus Lībijai, kā arī apšauda to ar spārnotajām raķetēm "Tomahawk". Tikmēr Lībijas līderis Muamars Kadafi solījis, ka, atbildot uz koalīcijas spēku uzlidojumiem, uzbruks militārajiem un civilajiem objektiem visā Vidusjūras reģionā un turpmāk visa Vidusjūras teritorija pārvērtīsies par "kara lauku".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu