Ziemeļkoreja uz piekrasti pārvietojusi vidēja darbības rādiusa raķeti (17)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti pārvietojusi jau divas vidēja darbības rādiusa raķetes un uzstādījusi tās uz mobilajām raķešu palaišanas platformām, piektdien vēsta ziņu aģentūra «Yonhap», atsaucoties uz Dienvidkorejas valdības amatpersonu.

Aizsardzības ministrija, kas dienu iepriekš apstiprināja ziņas par vienas raķetes pārvietošanu, pagaidām nekādus komentārus nesniedz.

«Tas ir apstiprināts, ka Ziemeļkoreja šonedēļ pa dzelzceļu pārvietojusi divas vidēja darbības rādiusa raķetes «Musudan» uz austrumu krastu un uzstādījusi tās uz automašīnām, kas ir aprīkotas ar palaišanas platformām,» sacīja ziņu aģentūras «Yonhap» sarunbiedrs.

Līdz šim raķešu «Musudan» izmēģināšana nav notikusi. Tiek uzskatīts, ka to darbības rādiuss ir aptuveni 3000 kilometru, bet ar vieglu kravu teorētiski tās varētu sasniegt pat 4000 kilometru attālumu.

Phenjana pēdējo nedēļu laikā nākusi klajā ar daudz apokaliptisku brīdinājumu par iespējamu kodolkara sākšanu.

Kā ziņots, Ziemeļkoreja ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka tā ir apstiprinājusi kodoluzbrukumu plānu, kas vērsts pret mērķiem Savienotajās Valstīs.

«Sprādziena brīdis strauji tuvojas,» brīdināja Ziemeļkorejas armija, norādot, ka karš var izcelties «šodien vai rīt».

«Mūsu revolucionāro bruņoto spēku nežēlīgā operācija šajā jautājumā beidzot tikusi izvērtēta un apstiprināta,» teikts izplatītajā paziņojumā.

Vēl pagājušajā mēnesī Ziemeļkoreja draudēja sarīkot preventīvu kodoluzbrukumu ASV, bet pagājušajā nedēļā komunistiskās valsts līderis Kims Čenuns deva pavēli raķešu vienībām sagatavoties veikt triecienus ASV kontinentālajai daļai un militārajām bāzēm.

Lai gan Ziemeļkoreja veikusi kodolizmēģinājumus, vairums ekspertu uzskata, ka tā vēl nav spējīga uzstādīt kodollādiņu ballistiskajā raķetē, kas varētu sasniegt ASV militārās bāzes vai Savienoto Valstu teritoriju.

Eksperti uzskata, ka viens no relatīvi zema riska scenārijiem, kā Ziemeļkoreja varētu iziet no krīzes ar spēka demonstrāciju nolūkā saglabāt savu reputāciju, būtu veikt provokatīvu raķetes izšaušanu pār Japānas teritoriju.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu