Šomēnes darbu sāks koka arhitektūras centrs «Koka Rīga»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas domei piederošajā atjaunotajā koka namā Krāsotāju ielā 12 šogad līdz 15.aprīlim plānots pabeigt koka ēku renovācijas centru «Koka Rīga», liecina Pilsētas attīstības departamenta plāni. Departamenta izstrādātā darbības stratēģija koka arhitektūras centram «Koka Rīga» 2012 līdz 2016.gadam paredz iekārtot muzeja telpas, izveidot «Koka Rīgas» muzeja ekspozīciju un nodrošināt koka ēku renovācijas centra «Koka Rīga» darbības sākšanu jau šā gada 15.aprīlī.

Par projekta īstenošanu atbildīga būs Rīgas Austrumu izpilddirekcija, kurai šim nolūkam pašvaldības budžeta grozījumos plānots piešķirt papildus 19 892 latus. Paša centra iekārtošanas izdevumi plānoti 3000 latu apjomā, uzturēšanas izdevumiem - komunālajiem maksājumiem, ēkas apdrošināšanai, apsardzes signalizācijai u.c. - paredzēti 8000 latu.

Kā ziņots, rekonstruētās ēkas pirmajā stāvā Krāsotāju ielā 12 plānots izvietot tūrisma uzziņas centru, kurā tiks sniegta informācija par Grīziņkalna apkaimes tūrisma piedāvājumiem. Vienlaikus tas darbosies arī kā kompetences centrs, kas uzkrās informāciju par koka ēku renovāciju un tās metodēm. Pirmajā stāvā paredzēta arī plaša telpa izstāžu un dažādu publisku pasākumu organizēšanai.

Ēkas otrais stāvs tiks izmantots, lai tajā esošajos četros vienistabas dzīvokļos izveidotu muzeja ekspozīcijas, kurās tiktu parādīta tipiska sadzīve koka ēkās četros posmos no 1876.gada līdz 1991.gadam. Katrs no dzīvokļiem tiks iekārtots sava laikmeta stilā - piemēram, senākajā dzīvoklī pat nebūs elektrības, jo ēkā tā ievilkta tikai 1910.gadā.

Ēka Krāsotāju ielā ir viena no visvecākajām koka ēkām, kas vēl saglabājušās Rīgā. Grīziņkalnā vēsturisku koka namu ir daudz, un tās aizsargā kultūrvēsturiskā mantojuma statuss, tomēr vairumā gadījumu tās rekonstruēt un restaurēt ir sarežģīti, jo pašvaldībai ir ierobežotas iespējas ieguldīt naudu šādos projektos, savukārt privātīpašumā esošo ēku liktenis ir to īpašnieku ziņā.

Domes Pilsētas attīstības departamenta projektu vadītājs Armands Rabovičs iepriekš pastāstīja, ka vienlaikus Grīziņkalna apkaimē tiek īstenots vēl viens apjomīgs projekts, kas veicinās apkaimes attīstību, - ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu tiks veikta Grīziņkalna parka, Ziedoņdārza un Miera parka revitalizācija - tiks atjaunots segums uz gājēju celiņiem, atjaunotas kāpnes un atbalsta sienas, uzstādīts nožogojums, uzstādīts tūrisma norāžu, arhitektūras mazo formu un ietvju apgaismojums un veikta inženierkomunikāciju nomaiņa. Plānots atjaunot bērnu atpūtas laukumu un veikt teritorijas apzaļumošanu, kā arī izbūvēt sabiedriskās tualetes. Projekta gaitā septiņās rajona ielās tiks atjaunots vēsturiskais bruģis, bet vēl deviņās - rekonstruēts apgaismojums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu