Pēdējās nedēļas var apskatīt Motormuzeju (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visiem, kam sirdī tuvs ir auto, pēdējais laiks posties uz Rīgas Motormuzeju. Atlikušas vairs tikai dažas nedēļas, un tad muzeju rekonstruēs. Antīkos spēkratus nebūs iespēja redzēt pusotru gadu. Kamēr notiek jurģi, muzejs piedāvā ielūkoties arī savos krājumos.

Tā sakritis, ka šogad vairāki muzeji tiek slēgti rekonstrukcijai. Valsts mākslas muzejā būvnieki jau saimnieko, šobrīd pārvākšanās notiek Rīgas Motormuzejā.

Auto entuziasti gailošām acīm pēta dzelzs rumakus

Būtu laiks – pavadītu to te dienām, nedēļām ilgi, līdz katras automašīnas detaļa un vēsture tiktu izpētīta.

«Ja cilvēks ir kaut nedaudz auto entuziasts, tad tas šeit ir svētais grāls,» salīdzina muzeja apmeklētājs Jēkabs.

Un šoreiz puišiem šeit ir īpaši interesanti. Gatavojoties rekonstrukcijai, muzejs apmeklētājiem

piedāvā vēl nebijušu iespēju – redzēt to, kas līdz šim atradies aiz durvīm, kur virsū plāksnīte «tikai personālam».

Proti, ekspozīcijas zāle jau ir tikai aisberga redzamā daļa. Tagad pieejami tie muzeja dārgumi, kas vēl tikai gaida savu uznācienu.

«Tie ir restaurācijas procesā, pavisam nerestaurētie - lūžņu kaudzīte, kā es saku, ir tādi, kas pirms 30 gadiem saņemti no rūpnīcas un pat vēl nav izpakoti. Arī tādi, kas nobraukuši 10, 15 km,» stāsta Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks.

«Cilvēki, baidoties par to, ka mainās valsts iekārta, – viņiem bija iekrāta nauda, lai nauda neaizietu postā, ielika motociklā, preci nevajadzēja, bet tika noguldīta šķūnītī, kad viņi atcerējās par to lietu, vēlmes braukt nebija;

zvanīja mums – vai jūs interesē pilnīgi jauns motocikls, nesalikts,

vēl iepakojumā,» atstāsta ekspozīcijas vadītājs Rolands Buliņš.

Foto: AFP /LETA

Muzeja fondos šādu pērļu vēl daudz

Tā kā tie skaitās mūslaiku transportlīdzekļi, tiem vēl kāds laiciņš jāpagaida, līdz tajos iemājos vēsturiskā elpa, kas tad ļaus ieņemt vietu līdzās pārējiem eksponātiem.
Kamēr notiks muzeja rekonstrukcija,

visas 300 transportlīdzekļu vienības ir jāpārved uz citurieni.

Tomēr uz skaistu antīko automobiļu parādi cilvēkiem necerēt.

«Mēs tiešām ar viņiem ceļu satiksmē nevaram riskēt, arī laika apstākļi var būt dažādi, pret to mūsu spēkrati ir ļoti jutīgi. Katrs transportlīdzeklis, mēs varam salīdzināt ar gleznām, ir tikpat rūpīgi jāapčubina, ceļam jāsagatavo,» stāsta Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks.

Muzejs apmeklētājiem veras ciet 15. aprīlī un atkal būs vaļā pēc pusotra gada, kad muzeja ēka iegūs jaunu spozmi, tās vēsturisko veidolu saglabājot.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu