Jaunākajās «Latvijas failu» sērijās Vera Singajevska

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sākot ar 6.aprīli, kanālā LNT sestdienu vakaros būs skatāmas dokumentālā cikla «Latvijas faili» jaunākās filmas – «Čigāni Latvijā», «Monuments», «Valsts vecāku vietā», «Mūsu Vera Singajevska» un «Simboli». Katra no apskatītajām tēmām būs Latvijas sabiedrībai aktuāla, tā palīdzēs redzēt un tuvāk iepazīt apkārt esošo sabiedrību un procesus.

Čigāni Latvijā

Jau pavisam drīz LNT skatītājiem tiks piedāvāta pirmā Latvijas failu dokumentālā filma Čigāni Latvijā. Stāsts par čigānu kopienu, kas Latvijā dzīvo jau aptuveni sešus gadsimtus. Vienīgā pozitīvā lieta, kas tiek par čigāniem minēta, ir viņu dziesmas un dejas. Taču būtībā viņu dzīve Latvijā ir dramatiska, lielai daļai nav izglītības un darba. Čigāni ir atraduši pietiekami daudzus un dažādus biznesa veidus, ar ko nodarboties. Par čigāniem sabiedrībā valda stereotips – visi ir zagļi un laupītāji. Ir veikts arī kāds pētījums, kas atklāj, ka viņi ir viltīgi, melīgi un ar noslieci uz noziedzību. Daži no šīs tautas pārstāvjiem pievērsušies kontrabandai, citi nodarbojas ar spekulēšanu, pārdodot džinsas, ķēdītes, smaržas. Uz ielām nereti cilvēki saņem zīlēšanas un nākotnes pareģošanas piedāvājumus. Čigāni ir iedzīti strupceļā. Kurā brīdī notika lūzums viņu dzīvē? Kādas ir nabadzīgo un bagāto čigānu nākotnes perspektīvas Latvijā? Atbildes uz jautājumiem meklējiet dokumentālā filmā Čigāni Latvijā 6.aprīlī 21:00 kanālā LNT!

Monuments

Nedēļu vēlāk, 13.aprīlī, 21:00 ikviens varēs vērot dokumentālo filmu Monuments. Stāsts par Uzvaras laukumu, kas kopš tā uzbūvēšanas brīža ir bijis monumentāls un ļoti pretrunīgi vērtēts projekts. Uzvaras laukums apvīts dažādām leģendām un skandāliem, par to lauzti šķēpi daudzu gadu garumā. Sākotnēji tas bija pārcilvēciskās grūtībās izcīnītās neatkarīgās Latvijas valsts simbols. Kara laikā tā kļuva par nāves dvašas pielietu vietu, kur pakāra vācu virsniekus. Vēlāk un tagad tas ir grandiozs Padomju armijas uzvaras simbols. Katrai paaudzei, tautai un politiskai pārliecībai šī vieta nozīmē ko citu. 9.maijā te pulcējas ne vien bijušie sarkanās armijas karavīri, bet arī tie, kas pauž nostalģiju pēc padomju laikiem. Vieniem šī ir vieta, kur pieminēt kritušos cīņu biedrus, citiem – pēdējais okupācijas simbols. Latvijas failu filma Monuments liek aizdomāties ne tikai par pašu dzelzsbetona objektu, bet arī par Latvijā valdošajām etniskajām attiecībām, vietas un simbola lomu to veidošanā vai arī graušanā. Kāda īsti ir Uzvaras pieminekļa loma mūsdienās? Vai pagātnes notikumu cirstās rētas cilvēki ir gatavi aizmirst? Cik reāla ir iespēja, ka pieminekli nojauks, un kādas būtu tā sekas? Vai kādreiz šī vieta varētu vienot, nevis šķelt?

Valsts vecāku vietā

20.aprīļa vakarā 21:00 pie LNT skatītājiem nonāks dokumentāla filma Valsts vecāku vietā. Latvijas bērnunamos pašlaik mīt apmēram divi tūkstoši bērnu. Kā un kāpēc viņi tur nokļuvuši? Bērnu likteņi ir visdažādākie. Kā dzīvo bērni, kuriem vecāku vietā ir valsts? Kādi ir viņu sapņi, vēlmes? No kā viņi baidās un pēc kā ilgojas? Vai tiešām viņi ir citādi? Filma stāstīs par bērnunamu bērnu likteņiem, ieejot lielajā dzīvē, par audžuģimeņu kustību un adopciju. Filmas autori meklēs atbildi uz jautājumu, vai tiešām bērnu nami ražo sabiedrībai nederīgus cilvēkus un vai tie tiešām jāslēdz. Bet vai visiem dzīves pabērniem atradīsies vieta ģimenē?

Mūsu Vera Singajevska

Atzīmējot izcilās aktrises un režisores, vairāku paaudžu mīlētās Veras Singajevskas apaļo 90 gadu jubileju, LNT 27.aprīlī 21:00 demonstrēs dokumentālo filmu Mūsu Vera Singajevska. Aktrise pati aktīvi iesaistījusies filmas veidošanā, gan kopā ar uzņemšanas grupu apmeklējot Rīgas Dinamo spēli, gan atklājot savas vitalitātes un mūžam dzirkstošā dzīvesprieka noslēpumu. Kāpēc pie Veras Singajevskas nāk bijušā Rīgas Operetes teātra mākslinieces? Kāpēc Veru Singajevsku tā mīl Vidzemes tirgū? Kā viņa kļuva par nepārspējamu bērnu dziesmu dziedātāju un ko atceras aktrises kolēģi no Jaunatnes teātra laikiem?

Simboli

Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 23. gadadienā 4. maijā kanāls LNT demonstrēs dokumentālo filmu par Latvijas simboliem. Kādas ir mūsu valsts vērtības vakar, šodien un rīt? Kādas idejas mūs šodien vieno? Kādi ir tie simboli, pēc kuriem pasaule pazīst Latviju? Un ko savas valsts simboli nozīmē mums pašiem? Filmā tiks analizēta Latvijas nauda, Dziesmu svētku tradīcijas, pētīta sarkanbaltsarkanā karoga vēsture un Brīvības piemineklī iekļautās zīmes. Vērojiet dokumentālu filmu Simboli 4.maijā 20:35 kanālā LNT!

Dokumentālo filmu cikls Latvijas faili no 6.aprīļa ik sestdienu 21:00 kanālā LNT!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu