Valstij jāmaksā kompensācija Talsu traģēdijā bojāgājušā vecākiem (133)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien nolēma, ka valstij jāmaksā 20 tūkstošu latu liela kompensācija vecākiem, kuru dēls gāja bojā Talsu traģēdijā.

Tiesa nolēma, ka valstij Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta personā vecākiem jāmaksā 20 tūkstošu latu liela morālā kompensācija. Pārējā daļā prasība noraidīta, pavēstīja tiesas pārstāve Baiba Kataja.

Spriedumu no 30.marta gan vēl varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Apelācijas tiesā piedzina 100 tūkstošus

Iepriekš apelācijas instances tiesa lietu skatīja 2008.gada oktobrī, kad tiesa par labu prasītājiem no Latvijas valsts VUGD personā piedzina atlīdzību par morālo kaitējumu 100 tūkstošu latu apmērā.

Izskatot lietu kasācijas kārtībā, AT Senāts 2009.gada decembrī apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par piedzītās atlīdzības par morālo kaitējumu apmēru atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai.

Zaudēja 13 gadus veco dēlu

Gunars un Anita Antāni uzskata, ka ugunsdzēsēju un citu amatpersonu neizdarības dēļ viņiem nodarīts morālais kaitējums, zaudējot savu atvasi - tobrīd 13 gadus veco dēlu. Bojāgājušā vecāki kopumā no valsts vēlējās piedzīt vienu miljonu latu.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa vairāk nekā 12 prasībās saistībā ar Talsu traģēdijā nodarīto morālo vai veselības kaitējumu jau pasludinājusi spriedumus un prasības daļēji apmierinātas par kopējo summu 1 337 000 latu. Naudu uzdots samaksāt gan VUGD, gan Iekšlietu ministrijai. Līdz šim tikai vienā prasībā spriedums stājies spēkā, pārējās lietās tiesāšanās vēl turpinās.

Tiesā iesniegto prasību kopējā summa ir vairāk nekā astoņi miljoni latu.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā lūza ugunsdzēsēju automašīnas autopacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

VUGD darbiniekus apsūdz nolaidībā

Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorskim atstāja spēkā Saldus rajona tiesas spriedumu - brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Zagorskis spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, taču tā nemainīja Kurzemes apgabaltiesas piespriesto.

Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu