Britu režisors "Dailē" iestudē Mocarta likteni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

11. maijā Lielajā zālē notiks Pītera Šefera drāmas "Amadejs" pirmizrāde, kuru veido režisors no Lielbritānijas Jans Villems van den Boss.

Saljēri ir galma komponists, viņš nosaka valsts mūzikas dzīvi, un bez viņa ziņas impērijā nenotiek nekas. Viņš ir talantīgs, taču nav ģēnijs. Traģiskākais, ka viņš pats to apzinās.

Savukārt jaunais Mocarts ir nepanesami bezkaunīgs, pašapzinīgs un vulgārs.

Bet viņa mūzikai ir pieskāries Dievs. Saljēri dievināja Mocarta mūziku, un viņš nozvērējās to iznīcināt. Vai Saljēri tiešām noindēja Mocartu? Viņš pats ir par to pārliecināts...

Jauniestudējuma režisors ir Jans Villems van den Boss (Lielbritānija). Saljēri atveidos Artūrs Skrastiņš, bet Volfganga Amadeja Mocarta lomā būs Artūrs Dīcis.

Pārējās lomas uzticētas Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai, Ivaram Auziņam, Artim Robežniekam, Pēterim Gaudiņam, Jurim Kalniņam, Laurim Subatniekam, Dainim Gaidelim, Ievai Pļavniecei, Kristapam Rasimam, Jurim Frinbergam, Mārtiņam Počam, Indrai Briķei, Jurim Strengam, Esmeraldai Ermalei, Ligitai Skujiņai, Aijai Dzērvei, Kārlim Freimanim un Gintam Andžānam.

Par režisoru

Režisors Jans Villems van den Boss (Jan-Willem van den Bosch) ir izcilā mākslinieka Hieronīma Bosa novadnieks. No Nīderlandes aizbraucis 1992. gadā, lai studētu teātra mākslu Anglijā. Pabeidzis Londonas universitāti un “Runas un drāmas Centrālo skolu". Boss ir daudz strādājis ārzemēs - Bosnijā, Slovākijā, Čehijā, Amerikā, Vācijā un Slovēnijā. Viņš piedalījies vairākās meistardarbnīcās, kuras vadījuši izcilie teātra pīlāri režisori Pīters Bruks un Nensija Meklere (teātra kompānijā Shared Experience), kā arī dramaturgs un režisors Heiners Millers. Viņš ir iestudējis vairākas Bertolda Brehta lugas, divās no tām spēlēja aktieri ar īpašām vajadzībām - “Izņēmums un likums” (Young Vic Theatre, Londona) un “Kuražas māte un viņas bērni” (Greaea Theatre, Londona), kā arī “Septiņus nāves grēkus” (septiņās atšķirīgās Londonas vietās). Čehijā viņš pirmoreiz uzveda pazīstamā vācu dramaturga Mariusa fon Meienburga lugu “Eldorado” (Nacionālajā teātrī, Prāga) un pirmoreiz Slovākijā – Nila Labjuta lugu “Blieziens” (iestudējums saņēma trīs nominācijas un balvu par labāko aktiera darbu), kā arī Patrika Mārbera “Nāc tuvāk!” (septiņas nominācijas un piecas balvas, ieskaitot balvu par labāko izrādi). Boss strādājis arī Shakespeare’s Globe teātrī Londonā, iestudējot Viljama Šekspīra lugas “Perikls” un “Kļūdu komēdija”. Viņš uzvedis Žana Rasina “Fedru” Martinā (Slovākijā), Fjodora Dostojevska “Idiotu” (Slovākijā) un Mārtina Makdonas “Inišmoras leitnantu” Bosnijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu