R.E.M. "Collapse Into Now"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Godprātīgi pildot saistības ar "Warner Music", viena no amerikāņu lielākajām grupām "R.E.M." šonedēļ laiž klajā nu jau piecpadsmito studijas albumu "Collapse Into Now".

R.E.M. "Collapse Into Now"

(Warner Bros)

8/12

Atēnas (Džordžijas štats, ASV) grupas studijas albums seko 2008. gada roķīgajam "Accelerate" un 2009.gada koncertierakstam "R.E.M. Live At the Olympia". 12 dziesmu plati, kas ierakstīta Portlendā, Ņūorleānā un Berlīnē, tāpat kā iepriekšējo albumu, producējis grupu "Bloc Party" un "Snow Patrol" skaņu vīrs, izbijis panks Džeknaifs Lī (Jacknife Lee).

"Grūtākais grupā bija vienoties par studijām, kurās ierakstīt albumu," smejoties saka albuma producents. "Šķiet, izmeklējos pa visu pasauli."

Atceros Maikla Staipa (Michael Stipe) vārdus pirms "Accelerate" izdošanas: "Ja šis albums izrādīsies neveiksme (ne komerciāla, bet pēc būtības), tad R.E.M. beigs savu darbību."

"Accelerate" bija lielisks, īpaši labi jaunās dziesmas 2008. gadā izskanēja Rīgas koncertā (tieši "Arēnā Rīga" es no jauna atklāju "Hollow Man"). Grupas veiksmīgo atgriešanos savā labākajā formā novērtēja arī mūzikas prese, un, lūk, rezultāts - jauns "R.E.M." ieraksts!

Šoreiz grupa nav centusies lieki eksperimentēt. Radošais process bijis grupai tradicionāls, proti, no daudzām basģitārista Maika Milza (Mike Mills) un ģitārista Pītera Baka (Peter Buck) sacerētajām dziesmām (to demo), Maikls Staips atlasījis, viņaprāt, labākās divpadsmit un sacerējis uz esošajiem pavadījumiem dziesmu vārdus un melodijas.

Rezultāts ir tāda kā mozaīka no "R.E.M." 30 gadu ilgās karjeras - šeit ir saklausāmas gan 1980.gadu "R.E.M.", gan 1990. gadu "New Adventures in Hi-Fi" krāsas.
R.E.M. "Collapse Into Now"
R.E.M. "Collapse Into Now" Foto: Publicitātes foto

"Ja jaunajam albumam ir kāda tēma, tad tā varētu būt šāda: brienot pa tumsu, tu nonāksi līdz gaismai," komentē Maiks Milzs.

Nav nozīmes analizēt katru dziesmu. Kā analīzes piemērs varētu būt albuma trešais skaņdarbs "Überlin", proti, tas ir "2011.gada "Drive", tikai mazliet ātrāks" u. tml.

Albums ir klasisks "R.E.M." - ne ko pielikt, ne ko atņemt. Grupas cienītāji noteikti nebūs vīlušies.

Atgādināšu, ka grupa viesojusies arī Rīgā - 2005. un 2008. gadā.

Labākās dziesmas: "Überlin", "Oh My Heart" un "Discoverer".

Izdošanas datums - 07.03.2011.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu