Kadafi joprojām saņem miljonus no naftas tirdzniecības (22)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lībijas līdera Muamara Kadafi režīms joprojām saņem miljoniem dolāru no jēlnaftas tirdzniecības, lai arī pret to noteiktas rietumvalstu sankcijas, sestdien vēsta laikraksts "Financial Times".

Avīze atsaucas uz augstu stāvošu Rietumu naftas industrijas amatpersonu un brokeriem, ka maksājumi par naftas eksportu nonāk Lībijas centrālajā bankā un, iespējams, Kadafi kontrolē.

Februāra pēdējā nedēļā, kad valstī jau bija izvērtusies vardarbība, Lībija eksportēja 570 000 barelu naftas dienā, bet šonedēļ ap 400 000 barelu dienā, raksta "Financial Times".

Pēdējās divās nedēļās nosūtītās naftas vērtība pēc pašreizējām cenām ir aptuveni 770 miljoni dolāru (390 miljoni latu), norāda laikraksts.

Lībija ir Āfrikas lielākais naftas ražotājs un līdz krīzes sākumam tās daļa pasaules naftas tirgū bija 2,3%.

"Financial Times" piebilst, ka Lībijas naftas eksporta apjomi tagad ir nokritušies, taču to turpina pirkt Ķīnas un Indijas firmas.

Pirms nedēļas nogales naftas cenas Ņujorkas biržā sasniedza augstāko līmeni divos gados - 104 dolārus par barelu, brokeriem uzmanīgi sekojot līdzi notikumu attīstībai Lībijā, it īpaši tagad režīma pretinieku rokās esošajos valsts austrumos, kur tiek iegūtas divas trešdaļas Lībijas naftas.

Normālos apstākļos Lībija eksportē 1,6 miljonus barelu dienā, no kuriem 85% iet uz Eiropu.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu