PVD: aizdomīgajos liellopu gaļas paraugos zirga gaļa vēl nav atrasta (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmajos piecos Lielbritānijā izmeklētajos paraugos zirga gaļas klātbūtne nav konstatēta, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

PVD šodien ir saņēmis atbildi no laboratorijas Lielbritānijā «Genon Laboratories LTD» par pieciem PVD ņemtajiem liellopu gaļu saturošu produktu paraugiem - tajos zirgu DNS nav konstatēts.

Kā norādīja Meistere, PVD gaida papildu informāciju no laboratorijas, lai varētu identificēt, kuri noņemto produktu paraugi ir izmeklēti.

Kopumā Lielbritānijā laboratoriski tiek pārbaudīti vairāk nekā 40 pārtikas produktu paraugi.

Kā ziņots, zirga gaļas skandāls izcēlās 27.februārī, kad gaļas pārstrādes uzņēmumā SIA «Forevers» Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatēja aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Uzņēmumam izejvielu piegādāja lopkautuve «Aibi», piegādāto zirga gaļu uzdodot par liellopu gaļu. Pārkāpumus PVD konstatēja arī trīs citās kautuvēs - SIA «Viļumene», ZS «Kalnpierbes» un SIA «Musino» -, kurās nebija nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Drīz pēc tam - 1.martā - Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedza valstī tirgot Latvijā ražotos SIA «Kuršu zeme» un «Rēzeknes gaļas kombināta» (RGK) gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Tikmēr Zemkopības ministre Laimdota Straujuma 11.martā pēc tikšanās ar PVD ģenerāldirektoru Māri Balodi uzdevusi Zemkopības ministrijas (ZM) Iekšējā audita nodaļai sākt pārbaudi PVD, lai novērtētu gaļas un citu pārtikas ražošanā izmantojamo izejvielu izsekojamību uzraudzības posmos.

Tāpat saistībā ar zirga gaļas skandālu patlaban no darba atlaisti divi reģionālie veterinārārsti, kas strādāja skandālā iesaistītajā kautuvē «Aibi».

Tikmēr Rugāju novada lopkautuvei SIA «Viļumene» saistībā ar zirga gaļas skandālu PVD piemērojis 150 latu naudas sodu par pavaddokumentu nenodrošināšanu liellopu gaļas apritē.

No Lielbritānijas laboratorijas tiek gaidīti rezultāti saistībā ar «Kuršu zemes», RGK gaļas konservu un 26 mazumtirdzniecībā ņemtajiem dažādu valstu gaļas izstrādājumu paraugiem un desmit SIA «Forevers» ražojumu paraugiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu