Izplatās grāmatu pirātisms (37)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Grāmatu digitalizācija kā viena no aktuālākajām tendencēm grāmatu tirgū veicina arī grāmatu pirātisma izplatību, diskusijā "Aktuālais Baltijas valstu grāmatniecībā – problēmas un perspektīvas" ceturtdien atzina Baltijas Grāmatizdevēju asociāciju pārstāvji.

Grāmatas ieskenē un izplata sociālajos tīklos

Pēc Lietuvas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektores Aidas Dobkevičutes-Džovenienes (Aida Dobkeviciute-Dzioveniene) teiktā, īpaši grāmatu pirātisma joma skārusi Lietuvas grāmatniecības tirgu.

Viņa norādīja, ka pirātisms pēdējā laikā ir ļoti strauji pieaudzis un jau nedēļu pēc jaunas grāmatas iznākšanas grāmata ir ieskenēta un izplatīta sociālajos tīklos. Tādējādi interneta auditorijai pieejami jau 400 tūkstoši Lietuvā izdotu grāmatu, taču galvenā problēma ir tāda, ka Lietuvas likumos nav iestrādāta mehānisma, kā šī veida pirātismu apturēt.

Grūti cīnīties pret grāmatu pirātismu

Lietuvas pārstāve pavēstīīja, ka sociālā vietne, kas izplata grāmatas internetā, neapzinās, ka tādējādi šo grāmatu nozog. Turklāt tās pārstāvji esot pat palūguši lielākajiem izdevējiem līdzekļus, norādot, ka viņi ar savu darbību grāmatas reklamējot.

Igaunijas grāmatniecības tirgus pārstāvis Tauno Vahters (Tauno Vahter) sacīja, ka tik lielu problēmu kā Lietuvā Igaunijā neesot.

Savukārt Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāve Renāte Punka pastāstīja, ka grāmatu pirātisma jomā Latvija ir "kaut kur pa vidu starp Lietuvu un Igauniju", un minēja, ka ir interneta vietnes, kurās digitalizētas grāmatas, kas nebūtu piedāvājamas lasītājiem par velti. Viņa arī teica, ka ir grūti cīnīties pret grāmatu pirātismu.

Diskusija ceturtdien norisinājās izstādes "Baltijas Grāmatu svētki 2011" ietvaros.

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu