Aicina apturēt Muižnieces dalību spriedumu taisīšanā (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sabiedrība par atklātību "Delna" aicina īslaicīgi apturēt Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces dalību galīgu un nepārsūdzamu spriedumu taisīšanā, TVNET informēja "Delnas" direktors Kristaps Petermanis.

Aicina nodrošināties pret tiesiskuma graušanu

"Delna" vakar nosūtījusi vēstules ST priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim un Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai par Ģenerālprokuratūrā izskatāmo lietu par ST tiesneses, 9.Saeimas Juridiskās komisijas vadītājas Muižnieces iespējami krimināli sodāmu rīcību. "Delna" mudina līdz Ģenerālprokuratūras atzinuma sagatavošanai "nodrošināties pret tālāku tiesiskuma graušanu".

Vēstulē Kūtrim "Delna" aicina amatpersonu rūpīgi vērtēt publiski izskanējušos Muižnieces izteikumus. "Delna" norāda, ka tie ir ne tikai savstarpēji pretrunīgi, bet ka

pati amatpersona ir publiski atzinusi, ka Juridiskās komisijas protokolā par grozījumiem Krimināllikumā ir iekļāvusi savu, nevis komisijas sēdes audioierakstā fiksēto deputātu gribu.

Fakti esot pietiekami

Kā norāda "Delna", minētie fakti ir pietiekami, lai sabiedrības interesēs un konstitūcijas neaizskaramības garantēšanai ST tiesnešiem būtu jāatstata Muižniece no tiesas spriešanas līdz brīdim, kamēr Ģenerālprokuratūra sāk kriminālvajāšanu vai izbeidz pārbaudi. Ja tomēr ST nesaskata pamatotu tiesiskuma apdraudējumu šajā situācijā, "Delna" lūdz Kūtri izvērsti un pēc būtības skaidrot tiesas argumentāciju.

"Satversmes tiesa ir augstākā un galīgā instance, kas jau ir izšķīrusi un turpina šķirt visai sabiedrībai svarīgus tiesiskus strīdus. Līdz brīdim, kamēr Ģenerālprokuratūra izmeklē Muižnieces rīcības likumību,

Satversmes tiesa un sabiedrība nevar atļauties risku, ka iespējamais likumpārkāpējs taisa galīgus un nepārsūdzamus lēmumus, kas pēc tam nav anulējami,"

pauž Petermanis.

Savukārt vēstulē Āboltiņai "Delna" lūdz pārbaudīt visas 9.Saeimas Juridiskās komisijas lēmumu dokumentācijas atbilstību komisijas sēdes audioierakstiem, lai vēlētāji gūtu pārliecību, ka Muižniece nav prettiesiski kavējusi tautas priekšstāvju likumīgās gribas īstenošanos, lemjot arī par citu likumprojektu virzību.

Iespējams, viltojusi protokolu

Kā ziņots, Muižniece, būdama Juridiskās komisijas priekšsēdētāja, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai kavētu grozījumus Krimināllikumā, kas saistīti ar partiju nelikumīgu finansēšanu.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu