Ministru birojos dažiem darbiniekiem palielinās algu (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis algu palielinās tikai ministrijas parlamentārajai sekretārei, bet aizsardzības ministrs Artis Pabriks - biroja vadītājai. Pabriks, komentējot algu palielināšanu, intervijā LNT ziņām otrdien norādījis, ka konsolidācija nenozīmējot, ka valsti var vadīt tikai muļķi, un par 100 latiem var strādāt tikai muļķi.

(Papildināts viss ziņas teksts.)

Vējonis žurnālistiem otrdien sacīja, ka ir veikta biroja darbinieku vērtēšana un pēc tās nolemts algu par aptuveni simts latiem palielināt parlamentārajai sekretārei Žanetai Mikosai. Pārējiem atalgojums nav paaugstināts. Viņš gan izvairījās atbildēt uz jautājumu, cik tas ir ētiski un pareizi pašreizējā situācijā, kad valdība spriež par papildu konsolidācijas pasākumiem.

Savukārt Pabriks plānojis palielināt atalgojumu biroja vadītājai Ievai Briedei, kura tika atsaukta no vēstniecības Budapeštā, kur viņa bija vēstnieka vietniece un algā saņēma vairāk. Ministrs neizslēdza, ka vēl kādam biroja darbiniekam varētu palielināt atalgojumu.

Viņš uzsvēra, ka jebkurai konsolidācijai ir robežas un "tas ir mūsu interesēs", lai valsts pārvaldē strādātu profesionāli cilvēki. Savukārt LNT ziņām Pabriks otrdien pauda viedokli: "Konsolidācija nenozīmē, ka valsti var vadīt tikai muļķi, un par 100 latiem var strādāt tikai muļķi. No šāda viedokļa skatoties, visu mūsu interesēs ir, lai valsts pārvaldē mēs paturētu pietiekami spējīgus cilvēkus."

Jau vēstīts, ka Saeima pērn oktobrī pēc asām debatēm atbalstīja pretrunīgas atsauksmes guvušo priekšlikumu, kas paredz izmaiņas valdības pārstāvju padomnieku atalgojumā. Izmaiņas, kas stājās spēkā 1.martā, svītro likuma normu, kas paredz, ka valdības locekļa konsultatīvās amatpersonas vai darbinieka mēnešalgas nedrīkst pārsniegt 60% no ministra mēnešalgas. Iepriekš tika pieļauts, ka tādējādi ministru biroju darbinieku atalgojums varētu pieaugt pat par pustūkstoti latu.

Līdz šim Ministru kabineta locekļa konsultatīvās amatpersonas vai darbinieka mēnešalga nedrīkstēja pārsniegt Ministru kabineta locekļa mēnešalgu, kurai piemērots koeficients 0,6. Ja līdz šim maksimālā summa, ko varēja saņemt premjera padomnieks, bija 1145 lati, bet ministra padomnieks - 1030 lati, tad turpmāk šīs amatpersonas varēs saņemt līdz 1591 latam. Savukārt maksimālā summa, ko varēs saņemt premjera biroja vadītājs, būs 1715 lati.

"Tomēr šī norma nenozīmē, ka automātiski tiks palielinātas visu premjera un ministru biroju darbinieku algas. Katra darbinieka atalgojums būs jāvērtē individuāli, ņemot vērā Valsts kancelejas vai ministrijas algu fondu un padomnieka kvalifikācijas pakāpi, darba pieredzi, izglītību un darba pienākumus," iepriekš paskaidroja Finanšu ministrijā.

Ziņots arī, ka premjera birojā palielinātas algas - padomniekiem par 14 latiem, bet biroja vadītājai Olitai Augustovskai - par 313 latiem pirms nodokļu nomaksas.

Politologa Filipa Rajevska vērtējumā, šis lēmums par algu palielināšanu vēl vairāk iedragājis sabiedrības uzticību politiķiem. Rajevskis LNT ziņām atzina: "Jebkurš šāds lēmums situācijā, kad tiek likts savilkt jostas sabiedrībai, tiek palielināti nodokļi, pacelt algas viennozīmīgi neveicina nekādu uzticību valdībai un parlamentam un jebkuram cilvēkam, kas vispār ir saistīts ar politiku."

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu