Apstiprina kritizētos noteikumus par uzņemšanu bērnudārzos (126)

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas dome šodien pieņēma pašvaldības saistošo noteikumu projektu, kas noteiks pašvaldības pirmsskolu rindā esošo bērnu reģistrēšanas un uzņemšanas kārtību domes līdzfinansētajās privāto bērnudārzu grupās, pret ko iebildumus pauduši gan vecāki, gan privātie bērnudārzi.

Pašvaldība pirks vietas privāto bērnudārzu grupās

Jau ziņojām, ka dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Izglītības, kultūras un sporta departaments turpmāk pirks pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī.

Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmsskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi ir pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos. 125 lati vidēji mēnesī tiek izlietoti par viena bērna uzturēšanos Rīgas pašvaldības bērnudārzos mēnesī.

Foto: LETA

Jaunākos bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu pašvaldības bērnudārzos

Iecerēts, ka privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas pretendēs uz dalību šajā programmā, būs jānodrošina tāda pati izglītības programma, sadzīves apstākļi, dienas režīms, bērnu skaits grupiņā un pārējie noteikumi kā pašvaldības bērnudārzos. Šī programma galvenokārt attieksies uz visjaunākā vecuma bērniem - tiem, kuri bērnudārzu apmeklē no 1,5 gadu vecuma. Pašreiz tieši jaunākās vecuma grupas bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

Foto: LETA

Vecāki uzskata, ka pieņemtais lēmums lobē lielās vai jaunizveidotās pirmsskolas iestādes

Pret šo ieceri vērsusies vecāku iniciatīvas grupa "Nauda seko bērnam", Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība, ar saviem parakstiem "nauda seko bērnam" principu atbalstījuši arī 616 rīdzinieki. Vecāki uzskata, ka šodien pieņemtais lēmums lobē lielās vai jaunizveidotās pirmsskolas, bet nerisina ap 5000 uz pašvaldības bērnudārzu rindā gaidošo rīdzinieku ģimeņu gadiem ilgo diskrimināciju pēc bērna piedzimšanas datuma pēc būtības. Lūgumu vienlīdzīgi sadalīt pašvaldības līdzfinansējumu visiem galvaspilsētā deklarētajiem bērniem, kas apmeklē privāto bērnudārzu, domnieki nav ņēmuši vērā.

Rīgas pašvaldība sadarbībai ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm 2011.gada budžeta programmā "Pašvaldības finansējums privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai" atvēlējusi finansējumu 1 194 379 latu apmērā, no tiem 450 000 latu paredzēti apmēram 400 pirmo vietu iepirkšanai pašvaldības grupiņām privātajās izglītības iestādēs. Ja šis sadarbības modelis būs veiksmīgs, iespējams, grozot budžetu, finansējumu palielināt. Savukārt 600 000 latu nepieciešami iepriekšējo līgumsaistību, kuras ir Rīgas pašvaldības "labā griba", nodrošināšanai, izmaksājot 30 latus mēnesī par katru Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu, kurš jau apmeklē privāto pirmsskolu.

Foto: LETA

Ap 40 vecāku protestē pret diskrimināciju bērnudārzu rindās

Aptuveni 40 vecāku šodien pirms Rīgas domes sēdes Rātslaukumā protestē pret bērnu diskrimināciju saistībā ar dažāda apmēra pašvaldības atbalstu Rīgā deklarētajiem bērniem. Vecāki aicina domniekus atlikt jautājuma izskatīšanu un rīkot plašākas sabiedrības diskusijas par to.

Piketā piedalās aptuveni 40 vecāku, vairākiem ir līdzi bērni ratiņos. Protestētāji tur rokās dažādus plakātus, piemēram, ar uzrakstu "Mēs iebilstam pret 6000 bērnu diskrimināciju".

Piketā piedalijās domubiedru grupa "Nauda seko bērnam", kā arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības pārstāvji.

Protesta akcija noritēja mierīgi un klusi, taču tā piesaistījusi lielu mediju uzmanību. Piketētājus uzklausīt bija atnākuši vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti. Vecāki ir satraukti, ka nebūs iespējams izvēlēties dārziņu tuvāk dzīvesvietai.

Komentāri (126)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu