Ceļvedis: Liepājai 388, Masļeņica, Sv. Patrika diena u.c. (36)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šīs brīvdienas ir notikumiem raibas - ne tikai mūsu vēja pilsētā, kura svin 388. dzimšanas dienu, bet arī citviet. Tie, kas mīl pankūkas, varēs doties svinēt Masļeņicu, bet tiem, kam jau alus kārojas, piemērota būs svētā Patrika dienas ballīte! Tuvojas pavasaris, tāpēc arī krāmu tirdziņi aktivizējas, bet īpašs «gardums» teātra mīļiem - gaidāmas daudzas jaunas pirmizrādes!

PASĀKUMI

Foto: publicitātes

Vēja pilsētai aprit 388 gadi! Par godu svinībām Liepājā noris virkne pasākumu. 15. martā pulksten 15:00 Liepājas CZB Vispārīgo zinātņu lasītavā notiks pasākums, kurā piedalīsies Liepājas vēsturnieks Jānis Gintners ar stāstījumu par Liepāju dažādās kartēs. No 16. līdz 23. martam Liepājas CZB filiālbibliotēkā «Zaļā birzs» ikviens aicināts apskatīt izstādi, kas veidota sadarbībā ar «Jumavas» grāmatnīcu. 16. martā pulksten 19:00 Liepājas Olimpiskā centra arēnā trešo gadu pēc kārtas notiks lielkoncerts «Liepāja svin», ko organizē Rietumu Radio. Pilsētas svētku lielkoncerts vienuviet apvienos Latvijas talantīgākos mūziķus. Lielkoncertā uzstāsies «Turaidas Roze», Ivo Fomins, grupa «The Hobos» un duets «Musiqq». 16. martā pulksten 14:00 Liepājas Olimpiskā centra arēnā uz skatuves kāps tautā populāras un iemīļotas grupas, kā «Dakota», «Klaidonis» un «Sestā jūdze». Koncertprogrammā «Zelta dziesmas» skanēs mūzika dažādiem dvēseles noskaņojumiem. Liepājas muzejs pilsētas svētku programmai piedāvā Liepājas muzeja krājuma izstādi «Liepāja un liepājnieki», kas rāda fotogrāfijas no pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām, izstādi papildinās padomju laikos Liepājā ražotās produkcijas paraugi. Atsaucoties uz liepājnieku labo vērtējumu un izrādīto interesi, Liepājas Olimpiskais centrs piedāvā liepājniekiem pilsētas 388.dzimšanas dienas ietvaros jaunās latviešu spēlfilmas «Sapņu komanda 1935» papildu seansus, kas LOC Rožu zālē norisināsies 17. martā plkst. 16:00 un 19:00.

Foto: publicitātes

Šā gada 16. un 17. martā pirmo reizi tiek rīkots starptautisks dzīvnieku festivāls – izstāde «Dzīvā planēta», kas ir vēl nebijis notikums Latvijas dzīvnieku mīļotāju aprindās. Apmeklētājus priecēs divas starptautiskas izstādes ar vairāk nekā 500 kaķiem un 1000 suņiem, kas izcīnīs «Rīgas mēra kausu 2013». Bērnu īpaši iemīļotie poniji, degunlācītis, Āfrikas pundureži, susuri un festivāla neparastie viesi no Rakšiem – lamas un alpakas. Īpašs ‘putnu dārzs ar kingiem, pāvbaložiem, jakobīniem, bentamām, sultāniem, štrāseriem, lūšbaložiem, sprogspalvas baložiem, zīda vistām, sultāniem, sebraits pundurkohinhiniem, paduāniem un sudrabafazāniem un pingvīnpīlēm, īpaši izcelsies eksotiskie papagaiļi. Mazo grauzēju kolekcija - kāmīši, žurciņas un smilšu peles, jūrascūciņas, Amerikas feretri, Vīnes zilais trusis, truši un pundurtruši un eksotiski kukaiņi. Pirmo reizi jūras un saldūdens akvāriji. «Lauku sēta» ar kazām, aitām, minicūciņām un mazo bullīti. Organizatori ir parūpējušies, lai festivāls būtu interesants cilvēkiem ar dažādiem uzskatiem un gaumi. Būs virkne konkursu, ganu suņu šovs, suņu modes skate, dejas ar suņiem un suņu čempionu noskaidrošana, varēs aplūkot suņkopības vēstures izstādes materiālus un vērot netradicionālās suņu apmācības paraugdemonstrējumus.

Brīvdabas muzejā notiks pavasara atnākšanas svētku svinēšana

Svētdien, 17.martā, Brīvdabas muzejā ikviens interesents aicināts uz pavasara atnākšanas svētkiem Lielo dienu, kuru varēs pavadīt kopā ar folkloras kopu «Skandinieki». Muzejā pavasara atnākšanas svētki - Lielā diena - tiks svinēti no plkst. 12 līdz 16 Gadatirgus laukumā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, kā arī vērot un piedalīties putnu būrīšu darināšanā. Interesentiem būs iespēja darboties ar mālu, veidojot svilpauniekus, bet mazākos apmeklētājus Lībiešu mājās gaidīs radošā darbnīca. Lielā diena iezīmē laiku, kad diena un nakts ir viena garuma, - gaisma uzveic tumsu, dienai kļūstot garākai jeb lielākai par nakti. Iestājas pavasaris. Šogad tas notiks 20.martā, taču saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt trīs dienas.

Foto: ITAR-TASS/ScanPix

16. un 17. martā 12:00 - 20:00 «LIDO» atpūtas centrā (Rīgā, Krasta ielā 76) norisināsies ikgadējā Masļeņicas svinēšana ar pankūku ēšanu, jautrām dejām un skanīgām krievu tautasdziesmām. Apmeklētāji varēs piedalīties dažādos konkursos, spēlēs un rotaļās. Neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa būs virves vilkšana, roku cīņas un umurkumurs. 17. martā plkst. 18:00 tradicionālais rituāls - Masļeņicas lelles dedzināšana. Abās svētku dienās «LIDO» atpūtas centra teritorijā darbosies tirdziņš, kurā varēs iegādāties gardas pankūkas, dažādus karstos dzērienus, uzkodas un suvenīrus.

17.martā plkst. 12:00 sanatorija «Jantarnij bereg» aicina ikvienu atzīmēt spilgtus, krāsainus un jautrus slāvu svētkus «Masļeņica» ar karstām pankūkām, riņķa dejām un jautru mūziku. Svētku programmā sešu metru augsta ledaina staba ar dāvanām iekarošana, suvenīru un delikatešu tirdziņš, jāšana ar zirgiem. Jūs gaida brīnišķīga aktīvā atpūta un neaizmirstams iespaids no skaistiem tautas svētkiem sanatorijā, kura atrodas Ķemeru nacionāla parka teritorijā. Svētku viesi varēs piedalīties spēlēs un izpriecās, bet visveiksmīgākie kļūs par dažādu balvu un dāvanu īpašniekiem. Svētku kulminācijā paredzēta Masļeņicas izbāzeņa sadedzināšana, kas iemiesos ziemas beigas un pavasara atnākšanu.

Foto: AFP /LETA

16.martā no 10.00 līdz 18.00 Avotu ielas galā - A. Deglava ielā 1a brīvā laika centrā «JOTA» norisināsies jau trešais šīs apkārtnes krāmu tirdziņš, kurā ikviens ir laipni aicināts pirkt, pārdot un mainīt lietas, kas pavasara tīrīšanas laikā izrādījušās liekas, bet kādam citam būtu noderīgas. Brīvā atmosfērā būs iegādājams viss no bērnu drēbītēm līdz grāmatām, svēpētajai keramikai un rotaslietām, tādēļ pēc sestdienas brokastīm rīdzinieki tiek aicināti apaut ērtus apavus un doties ekskursijā pa leģendāro Grīziņkalna un Avotielas rajonu, veicot derīgus pirkumus un apskatot vēsturisko apbūvi - Sv. Pāvila baznīcu, sakopto Mūrnieku ielu un topošo centru «Koka Rīga».

Foto: publicitātes

Svētdien, 17.martā, plkst. 12:00 Rīgas mākslas telpā (RMT), Kungu ielā 3, notiks Vēlās brokastis ar izstādes «Ārā iešana» fotogrāfiju autoru Ivaru Krastu. «Vēlās brokastis» tiek organizētas sadarbībā ar RMT, aicinot apmeklētājus neformālā gaisotnē izstaigāt izstādi kopā ar tās veidotājiem un klātesošiem mākslas kritiķiem, baudīt atspirdzinājumus, kā arī pārrunāt izstādē apskatīto gan tā vēsturiskā, gan mūsdienu kontekstā. Šo svētdien Vēlo brokastu sarunā piedalīsies fotogrāfs Ivars Krasts un aģentūras «LikeISaid» pārstāvji. Sarunu vadīs RMT kuratore Inga Šteimane. Kā ziņots, 5.martā tika atklāta fotogrāfa Ivara Krasta otrā personālizstāde «Ārā iešana», kas tapusi, iedvesmojoties no Jaunā Rīgas teātra aktieriem, ko autors, pats būdams viens no viņiem, sauc par savu otro ģimeni. Jautājums, ko izstādē uzdod Ivars Krasts, ir profesionāls un reizē populāri provokatīvs: vai aktieris, nonākot dabiskā vidē, tiešām ir pats, bez tēla, vai pretēji – aktieris nemaz nevēlas «iznākt ārā» no tēla? Krasts ielūkojas savu kolēģu personībās ar foto ameras palīdzību, «ieliekot» tos vidē, kas, viņaprāt, katru no viņiem vistiešāk raksturo.

KONCERTI

Foto: publicitātes

Bijušie «R.A.P.» dalībnieki «Mr.Rally» piedāvā jaunu dziesmu «Agrs rīts», kas šogad jau ir otrais muzikālais veikums pēc janvārī izdotā singla «Es dāvinu». Dziesmas oficiālā prezentācija notiks grupas «Mr.Rally» koncertā 16. martā Liepājā, klubā «Fontaine Palace», tajā varēs dzirdēt arī visus iepriekšējos grupas singlus, kā arī sagaidāmi vairāki pirmatskaņojumi.

Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Svētā Patrika dienas ballīte notiks šā gada 16. martā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā (Uzvaras bulvāris 2a, Rīga), un to atklās Īrijas vēstnieks Latvijā Eidans Kirvans (Aidan Kirwan). Svētā Patrika dienas svinības nav iedomājamas bez īru tradīciju godināšanas, tādēļ pasākumā piedalīsies īru deju studija Ceili rue un īru folkmūzikas grupa Duan Alta. Uz skatuves kāps arī pašmāju grupa Astro’n’out, savukārt par dejām visa vakara garumā rūpēsies dīdžeji Artis Volfs, Egons Reiters un Toms Grēviņš.

IZRĀDES

Foto: AFP /LETA

Latvijas dramaturga Aleksandra Ščerbaka lugu «Piemiņas diena» OKartes Jaunajā zālē iestudē Mihails Gruzdovs. Lugas darbība notiek no 15. marta vakara līdz 18. marta rītam, un kaislībās ap 16. martu tiek ierauti trīs dažādas politiskās pārliecības kaimiņi no viena stāva daudzdzīvokļu namā. Ar šo lugu Aleksandrs Ščerbaks ir aizskāris tēmu, kurai neviens no latviešu autoriem vēl nav pieskāries, jo runa ir ne tik daudz par Latvijas vēstures lappusēm un 1944. un 1945. gadu, bet šodienu - konkrētu datumu martā, kad sabiedrība tiek provocēta uz neiecietību un totālu vēsturisko apstākļu neizpratni. Latvieši piemin kritušos, kas cīnījās par Latviju, krievi stāv ielas malā un lamā latviešus par fašistu cūkām, un latvieši ik gadu no jauna sajūt pazemojumu un aizvainojumu pret krieviem, attiecīgi atbildot ar tikpat skarbo okupantu jēdzienu. Pirmizrāde 16. martā. Lomās: Ivars Puga, Ilze Rūdolfa, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Uldis Norenbergs, Ivars Kļavinskis, Jānis Vimba, Dmitrijs Petrenko, Alise Polačenko.

Foto: AFP /LETA

Izrāde, kuras pamatā ir dzejnieces Māras Cielēnas dzejoļi no krājumiem «Trakulīte sandalīte» un «Krupītes kurpītes». Tā domāta teātra mazākajiem apmeklētājiem, bērniem no divu gadu vecuma, kā izrāde, ar kuru var sākt teātra iepazīšanu. Māras Cielēnas dzejoļi vēsta par bērniem un vecākiem pazīstamām ikdienas situācijām un rosina rotaļīgā veidā tikt galā gan ar slapjiem cimdiem un pazaudētām šallēm, gan ar netīrām mutēm un citiem līdzīgiem gadījumiem. Tie veiksmīgi apvieno dzeju un sadzīvi. Tie ir īsi, viegli uztverami un emocionāli - ļoti piemēroti gan bērnu valodas attīstīšanai, gan priekšā lasīšanai pirms miega.«Trakulīte sandalīte» pirmizrāde - sestdien, 16.martā, plkst. 15:00, biļešu cena - Ls 7. Tuvākās izrādes - 31.martā plkst. 11:00, 5.aprīlī plkst. 18:30, 21.aprīlī plkst. 11:00, biļešu cena Ls 6.

Foto: AFP /LETA

Šajā nedēļas nogalē, no 15. līdz 17. martam, Rīgas Cirkā skatāmas pēdējās piecas starptautiskās cirka programmas «Cirka dārgakmeņi» izrādes. Visas programmas garumā skatītājus cirka manēžā priecēja Francijas mākslinieks Dominiks Gassers ar lauvu atrakciju, atraktīvais Mr. Dalmatino no Itālijas ar dalmāciešiem, pūdeļiem un ponijiem, gaisa vingrotājs ar foksterjeriem, ugunīgais jātnieks Jurijs Volodčenko, pārdroši akrobāti, daiļas gaisa vingrotājas, kā arī Latvijas cirka mākslinieki un klaunu pāris «Ketty & GenO».Pēdējās programmas «Cirka dārgakmeņi» izrādes skatāmas Rīgas Cirkā 15.martā plkst. 18:00, 16.martā un 17. martā plkst. 13:00 un 16:00.

Foto: Mārtiņš Otto / TVNET

Iecavā notiks iestudējums «Olgas diena», kas veidots pēc Kārļa Anitena un Olgas Rajeckas romāna «Mana svētku diena» motīviem. Grāmatas dramatizējumu veidojis Kārlis Anitens, bet kamerizrādi režisē un uz skatuves darbosies abi grāmatas autori, kā arī pianists Juris Kristons. 2012.gada pavasarī klajā nāca Olgas Rajeckas un viņas sena drauga - rakstnieka un dramaturga Kārļa Anitena romāns «Mana svētku diena», kas septiņas nedēļas atradās Latvijas pārdotāko grāmatu sarakstā. Netradicionālais piegājiens, ietērpjot Olgas biogrāfiju detektīvromānā, mudināja abus grāmatas autorus radīt dramaturģisku darbu skatuvei. 15.martā Iecavas kultūras namā, bet 23.martā Gaujienas tautas namā.

«Baltic Bubble Riga» pulcē 50 horeogrāfus vienuviet

Līdz 16.martam Rīgā tiekas dejas profesionāļi no Baltijas valstīm - programma «Baltic Bubble Riga» pulcēs 50 horeogrāfus, dejotājus, mācībspēkus, producentus un kritiķus, kuri iepazīsies ar laikmetīgās dejas situāciju Igaunijā, Latvijā un Lietuvā un piedalīsies domapmaiņā, radot pamatu jaunu kontaktu dibināšanai un sadarbības veidošanai Baltijas reģionā. 16.martā 19.00 LKA teātra mājā «Zirgu pasts» ikvienam interesentam būs iespēja noskatīties lietuviešu mākslinieku izrādi «Sibilla». Programmas laikā dalībnieki noskatīsies arī Latvijas jaunākās paaudzes laikmetīgās dejas horeogrāfu un dejotāju izrādes, kuras šobrīd ir skatāmas Rīgas teātros: 15.martā* 19.00 izrāde «Pietiekami labs» Ģertrūdes ielas teātrī; 16.martā* 13.00 izrāde «Stundas» Dirty Deal Teatro.

* Izrāde «Pietiekami labs» 15.martā Ģertrūdes ielas teātrī un izrāde «Stundas» 16.martā Dirty Deal Teatro tiks spēlētas angļu valodā.

Foto: publicitātes

16.martā plkst. 16:00 Bauskas pilī Senā dzīvesveida skolas ietvaros notiks pasākums «Mīms – pantomīma?». Noskaidrosim, ar ko nodarbojas mīmi, kas ir pantomīma, kā šīs mākslas formas aizsākās, cik liela loma tām ir mūsdienās. Pasākumā ar demonstrējumiem piedalīsies četri profesionāli mīmi. Bauskas pilī uzstāsies profesionāli mīmi, kuri vēlējās palikt anonīmi. Viņi rādīs, kā iesildās mīmi, kādi ir vingrinājumi, pantomīmas soļi, filozofiskas etīdes, dzīvās skulptūras un kas notiek tad, kad cilvēki ierauga viņus. Mākslinieki savu profesionālo mīmu karjeru vairāk nekā pirms desmit gadiem sāka ansamblī «Rīgas pantomīma», kas izveidojusies Dailes teātra radītāja Eduarda Smiļģa vadībā un darbojas kopš 1956.gada. Divi no mīmiem piedalījās Latvijas Zelta talantos ar nosaukumu - mīmu duets «Tādi esam».

TV

Foto: publicitātes

Šo svētdien, 17.martā, 18:00 raidījumu cikla «Aviokatastrofu izmeklēšana» ietvaros kanāls «National Geographic» analizēs Polijas prezidenta lidmašīnas avārijas apstākļus. 2010. gada 10.aprīlī traģēdija izdzēsa 96 cilvēku dzīvības, tostarp gāja bojā arī toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis. Raidījumā ar datorgrafikas palīdzību tiks rekonstruēti liktenīgās dienas notikumi, kas skatītājiem ļaus detalizēti iepazīties ar avārijas patiesajiem apstākļiem. Ar melnās kastes ierakstiem no pilotu kabīnes, aculiecinieku stāstiem un aviācijas ekspertu analīzi raidījuma veidotāji centīsies atbildēt uz jautājumu: vai tas ir bijis pret Polijas prezidentu rūpīgi plānots atentāts, pilotu kļūda vai arī dažādu apstākļu liktenīga sakritība.

Foto: publicitātes

Raidījumā būs cīņa starp trim pavāriem Terēzu, Reini un Sandru, lai uzzinātu, kurš no šiem pavāriem iekļūs finālā un cīnīsies ar pārējiem diviem - finālā jau esošajiem. Skaties pārraidi, 17.03., TV3, plkst. 18:30.

Tāpat seko līdzi notikumiem šovā «Koru kari 3», lai uzzinātu, kurš būs nākamais koris, kurš atstās šovu. Atgādinām, ka pirmie aiziet dabūja Māras Upmanes-Holšteines Rīgas «Jūras zilais koris». Kurš būs nākamais, uzzināsi šo svētdien - 17.03., plkst. 20:00.

Bet jau pirmdien, 18.03., TV ekrānos atgriezīsies «Gandrīz ideāls randiņš» - darbdienās 18:00, TV3.

TVNET arī aicina interesantākos nedēļas nogales izklaides momentus nofilmēt ar savu mobilo telefonu, lai pēc tam, izmantojot mobilo internetu, ātri un ērti atsūtītu video mums uz e-pasta adresi reportieris@tvnet.lv. Labākajiem Latvijas mobilajiem reportieriem paredzētas iknedēļas balvas - mobilie tālruņi un bezmaksas internets telefonā.

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu