Drakoniskās un muļķīgās diētas. Neuzķeries uz tām! (52)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Tuvojas siltais laiks, kas daudzus mudina ievērot dažādas diētas. Katrs otrais cilvēks zina, ko nozīmē cīņa ar lieko svaru. Taču diētas ārste uzsver, ka diētām nevajadzētu būt pārāk drakoniskām, muļķīgām un nejēdzīgām.

«Snapshots» aptaujas dati liecina: puse aptaujāto interneta lietotāju atzīst, ka ir kaut reizi dzīvē cīnījušies ar lieko svaru.

Nevienu nepārsteidz, ka

cīņa ar lieko svaru ir absolūta sieviešu «privilēģija»

(65%). Vīrieši liekā svara problēmas ir centušies risināt ievērojami retāk (35%).

Mazāk aktuāls jautājums par lieko svaru ir skolas vecuma jauniešiem (iespējams, tas saistīts ar fizkultūru skolā), bet, vecumam pieaugot, tas kļūst par realitāti aizvien lielākam iedzīvotāju skaitam.

Aptauja uzrāda, ka vēlme cīnīties ar lieko svaru samazinās pēc 40 gadu vecuma.

Biežāk liekā svara problēmas ir centušies risināt pilsētnieki un krievu vai citas tautības pārstāvji.

Ēdīsim mazāk, bet gudrāk!

Komentējot šīs aptaujas datus, diētas ārste Lolita Neimane portālam TVNET norādīja uz citiem iepriekš lasītiem pētījumiem, kas parādījuši līdzīgus rezultātus.

Runājot par diētām un cīņu ar lieko svaru,

noteikti jānodala tās diētas, kas ir pārāk drakoniskas, muļķīgas un nejēdzīgas,

piemēram, dažādas monodiētas, kad cilvēki pārtiek tikai no viena pārtikas produkta veida, piemēram, kefīra vai griķiem.

Būtu muļķīgi vasarā, kad pašu dārzā nogatavojušās zemenes, ēst tikai griķus, - «kad diēta būs beigusies, būs beigušās arī vērtīgās ogas».

Tāpat ārstei ir pretenzijas pret diētām, kurās aizliegtas veselas produktu grupas, piemēram, dažu diētu ievērotājas domā, ka notiesāt kartupeļu porciju ir «briesmīgs grēks». Arī dalītā uztura lietošanai neesot zinātniska pamatojuma.

Mazāk cukura vai tauku?

Diētas var iedalīt divās galvenajās grupās - pirmās grupas diētas paredz samazinātu ogļhidrātu daudzumu, bet otras ierobežo uzņemto taukumu apjomu. Abu grupu diētām ir līdzīgs efekts svara zaudēšanā.

Vienlaikus Neimane atgādināja daudzreiz dzirdēto brīdinājumu - ja cilvēki ievēro ļoti striktas diētas un atsakās no iemīļotiem produktiem, agrāk vai vēlāk viņi «norausies», saēdīsies pārāk daudz un zaudētais svars ātri vien atgriezīsies.

Pavisam ātri pēc diētas svari var rādīt vairāk nekā pirms diētas.

Ārste uzskata, ka mūsdienās, kad daudz cilvēku cīnās ar lieko svaru, par šiem jautājumiem būtu jārunā jau skolās.

Jau bērniem būtu jāstāsta par uzturu un tā ietekmi uz veselību. Tādā veidā varētu mazināt to jauniešu daudzumu, kuri sāk ievēro nepamatotas un muļķīgas diētas.

Nepārdomāti ēšanas ierobežojumi nebūtu pieļaujami pusaudžu vecumā, kad organisms vēl veidojas un ķermenim ir ļoti svarīgi saņemt visas vajadzīgās vielas, piemēram, kalciju.

Šajā laikā ievērotas diētas var atstāt paliekošas sekas un izraisīt smagus veselības traucējumus.

Foto: Snapshots
Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu