Maijs tiks pasludināts par Imanta Ziedoņa piemiņas mēnesi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

Godinot tautā iemīļotā dzejnieka un publicista Imanta Ziedoņa piemiņu, 2013.gada maijs tiks pasludināts par dzejnieka mēnesi, tādējādi atzīmējot viņa 80.dzimšanas dienu, kura būtu apritējusi 3.maijā.

Dzejniekam veltītais mēnesis aizsāksies 1.maijā ar Imanta Ziedoņa jau iepriekš iedibināto tradīciju - ķiršu stādīšanu Tukuma Mālkalnā un vides objekta ar I.Ziedoņa dzejoli «Tukums» atklāšanu. Pasākuma rīkotāji ir Tukuma pašvaldība sadarbībā ar fondu «Viegli».

3. - 5. maijā Dailes teātrī notiks koncerts «Ziedonis. Lācis. Sievietes», ko rīko teātris sadarbībā ar «deBusul Music» un mūziķi Kārli Lāci, bet 3.maijā Latvijas Televīzijā būs skatāms raidījums «100 g kultūras. Nacionālie dārgumi: Imants Ziedonis». 6.maijā Ojāra Vācieša muzejā tiks atklāta izstāde par O.Vācieti un I.Ziedoni, atspoguļojot abu dzejnieku ciešās literārās un draudzības saites.

8. - 9. maijā Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas Universitāti rīko starptautisku zinātnisku konferenci «Imants Ziedonis. Piederības meklējumi, brīvības treniņš.»

Savukārt 15.maijā notiks koncerts «Imants un Ziedonis», piedaloties Latvijas Radio korim, diriģentam Sigvardam Kļavam un mūziķim Renāram Kauperam.

Šobrīd vēl notiek Ziedoņa piemiņas mēneša pasākumu programmas izveide, un tā pilnībā būs zināma aprīļa vidū. Iecerēts, ka 25.maijā Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā notiks arī «Ziedoņa akmens» atklāšana un citi notikumi.

Dzejnieka un publicista Imanta Ziedoņa mantojuma saglabāšanai un aktualizēšanai tiks veidota arī darba grupa. Plānots, ka tajā būs pārstāvēti Kultūras ministrijas, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Rakstnieku savienības, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes, Kultūras akadēmijas un fonda «Viegli» pārstāvji. Darba grupas vadītāja būs kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, un to plānots izveidot līdz aprīlim. Imanta Ziedoņa fonds «Viegli» ir nodibinājums, kas izveidots 2010.gada pavasarī, un dzejnieks tam uzticējis Murjāņu mājas kā radoša centra tālāku izveidi, kas tika iesākta vēl viņa dzīves laikā.

Imants Ziedonis bija viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta kultūras kanonā, tādējādi apliecinot I.Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrai un latviešu tautai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu