Kāpēc Edgars Vītols tik zemu vērtēja Māras Rīgas kori? (185)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Svētdien, 10. martā, norisinājās pirmais izslēgšanas raidījums muzikālajā TV šovā «Koru kari 3». Iegūstot 25 punktus no žūrijas pārstāvjiem, šovu pameta Māras Upmanes-Holšteines Rīgas «Jūras zilais koris», kurš dziedāja K. Lāča un M. Salēja dziesmu «Ceļš». Māra stāsta, kā jūtas pēc izbalsošanas, un pauž neizpratni par kormeistara, žūrijas pārstāvja Edgara Vītola kritiku. TVnet lūdza kora diriģentam Edgaram Vītolam komentāru par Māras kora novērtējumu.

Māras Upmanes-Holšteines Rīgas «Jūras zilais koris» uzstājās trešais un pārsteidza ar salīdzinoši nopietnu un sarežģītu dziesmas «Ceļš» izpildījumu, tomēr tika izbalsots, cīņā par uzvaru atstājot otru Rīgas kori Normunda Jakušonoka vadībā.

Māra stāsta: «Žēl. Mēs, protams, cerējām, katrā ziņā ticējām, ka tiksim tālāk. Nepatīkami, jo mums bija ļoti labi izstrādāts priekšnesums.»

Negribīgi, tomēr Māra atzīst, ka viens no iemesliem varētu būt reģionālā balsojuma sadalījums. Kā zināms, no Rīgas tika nokomplektēti divi kori. «Lai kā man to negribētos atzīt, tomēr reģionālais balsojums ir svarīgs.

Man pat draugi teica – mammai ļoti patika, bet viņa jau tikai par savējiem var balsot

un tā bija Rēzekne.» Māra uzskata, ka bijis skaidrs – vienam no Rīgas koriem jāaiziet. Jakušonoks izpildījumam pievērsies citādi: «Mums bija daudz nopietnāks priekšnesums, un ir skaidrs, ka ar komēdijas žanru ir grūti sacensties.»

Māra pauž neizpratni un apbēdinājumu par kormeistara Edgara Vītola stingro vērtējumu, jo uzskata, ka koris ar izpildījumu ierindojās vismaz pirmajā četriniekā: «Protams, bija nianses, par kurām varēja izteikt kritiku, dikcija jāuzlabo, bet

man tomēr ļoti gribētos zināt, kādēļ kormeistara vērtējums bija tik stingrs.

Man ir neizpratne par to.»

TVnet sazinājās ar Edgaru Vītolu, lai noskaidrotu, kādēļ Māras koris neizpelnījās augstāku vērtējumu un saņēma tik lielu kritiku.

Diriģents Edgars Vītols par aizvadīto raidījumu priecīgi teic, ka šovs esot bijis interesants, priekšnesumi dažādi – «citi labāki, citi sliktāki». Edgars skaidro žūrijas stingrību:

«Nāk Dziesmu svētki, un tad tikai sāksies tie īstie koru kari. Žūrija kļūs vēl nesaudzīgāka, kritika tikai pieaugs.

Te jau ir tas fenomens, ka šajā šovā ir atlasīti profesionāli dziedātāji. To nevar salīdzināt ar šovu «Zelta talanti» vai «Dziedošās ģimenes».»

Māras Upmanes-Holšteines Rīgas «Jūras zilo kori» Edgars Vītols novērtēja ar 7 punktiem, kamēr Ieva Kerēvica piešķīra 8 punktus un Uldis Marhilēvičs 10 punktus. Edgars atzīst, ka atklāšanas raidījumā Māras koris esot bijis viņa favorīts, tomēr pagājušā raidījuma priekšnesumu Vītols uzskata par neveiksmīgāku: «Pirmkārt, koris izvēlējās vieglāko ceļu, atstājot grūtāko solistiem, un meitenes tikai čukstēja. Negribu akcentēt, jo tas nav mans lauciņš, bet arī tās kustības nelikās piemērotas. Manuprāt, viena lieta ir modernā deja, bet korim tomēr vajadzētu atainot kaut kādu dziesmas sižetu.»

Dziesma, kura atklāšanas raidījumā izpelnījās Edgara Vītola simpātijas:

Edgars Vītols skaidro:

«Ir tāds teiciens – nav svarīgi, ko dziedi, svarīgi ir, kā dziedi.

Vai tas bija pareizais dziesmas aranžējums? Tas jau ir jautājums.»

Par spīti mazajām domstarpībām, Edgars Vītols slavē Māras savdabīgo balsi un profesionalitāti, kamēr Māra sola, ka gatavojas «atgriešanās raidījumam», kurā kādam no izbalsotajiem koriem būs iespēja atkal atgriezties šovā. Māra uzskata, ka viņas koris savā ziņā ir ieguvējs, jo tagad korim ir daudz laika gatavoties nākamajam priekšnesumam, kura īstenošanā iesaistās visi kora dalībnieki, ģenerējot «trakas idejas».

Komentāri (185)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu