Apsītis: pārkāpuma gadījumā Muižniecei jāatkāpjas no amata (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satversmes tiesas tiesneša reputācijai jābūt kristāltīrai, tāpēc, ja pierādīsies bijušās Saeimas deputātes un pašreizējās Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces pārkāpums iespējamā komisijas sēdes protokola viltošanā, viņai no amata jāatkāpjas.

Muižniecei vajadzētu atcerēties pašu faktu

Tā atzina ilggadējs kādreizējais Satversmes tiesas tiesnesis, pašreizējais tiesībsargs Romāns Apsītis.

"Vispirms viņai pašai vajadzētu atcerēties to pašu faktu un to labi apdomāt. Ja tā izrādās taisnība, tad viņai ir jāatkāpjas," Apsītis sacīja.

Vienlaikus viņš uzsvēra - kamēr šī lieta nav izskatīta un pierādīta viena vai otra patiesība, Muižnieci nosaukt par vainīgu nedrīkst.

"Cilvēkam, ja viņš strādā Satversmes tiesā, ir jābūt kristāltīram, godīgam un taisnīgam vispirms jau pašam pret sevi. Lai nelasītu zināmas patiesības un Bībeli tikai citiem, bet vispirms sev," piebilda Apsītis.

Kūtrim uz izskanējušo informāciju jāreaģē

Viņaprāt, Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim vajadzētu uz izskanējušo faktu reaģēt, turklāt diezgan ātri, "ir jārunā, jo nevar paiet garām šim faktam kā nebijušam. Tāpat pārējam tiesnešu kolektīvam vajadzētu sanākt kopā un to lietu izrunāt."

Bet, ja izskanējusī informācija par Saeimas komisijas sēdes protokola viltošanu izrādīsies nepatiesa, tas būs "vienkārši nožēlojams pārpratums", uzskata Apsītis.

Jau vēstīts, ka bijusī parlamenta Juridiskās komisijas vadītāja 9.Saeimā, pašreizējā Satversmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. To īpaši sasauktā preses konferencē trešdien pavēstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs ("Vienotība").

Pēc viņa un pašreizējās Saeimas Juridiskās komisijas vadītājas Ilmas Čepānes ("Vienotība") rīcībā esošās informācijas un dokumentiem, ir nopietns pamats aizdomām, ka Muižniece, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu. Dokumentu toreiz parakstījuši divi cilvēki - Muižniece un priekšsēdētājas biedrs Dzintars Rasnačs ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK).

Ņemot vērā situācijas nopietnību, Loskutovs vērsīsies pie ģenerālprokurora, lūdzot izvērtēt iespēju sākt kriminālprocesu par dienesta viltojumu.

Tikmēr Satversmes tiesas priekšsēdētājs Kūtris pagaidām nereaģēs uz izskanējušo informāciju par to, ka Muižniece, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu. Viņš norādījis, ka uz notikušo pagaidām nereaģēs un gaidīs prokuratūras pierādījumus.

"Nereaģēšu pilnīgi nekā. Pirmām kārtām tas notikums ir diezgan sens, ja tāds notikums vispār ir bijis. Man nav nekādu faktu par to, ka tas ir noticis," atzina Kūtris.

Ja prokuratūra ierosinās lietu un prasīs ST viedokli, tad tiesa lems, kā rīkoties.

Muižniece apvienības "Vienotība" deputātu paziņojumu par iespējamo protokola viltošanu nekomentē, vien norāda, ka viņai ir žēl, ja deputāti savu laiku izmanto politiskām intrigām. Latvijas Televīzija, atsaucoties uz Muižnieces teikto, trešdien ziņoja, ka protokolā par Krimināllikuma grozījumu virzību ir kļūda, taču viņa noliedza, ka tā būtu apzināta rīcība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu