Rīgas brīvosta nepilda pienākumus, vainu noveļ uz citiem (83)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satiksmes ministrija uzskata, ka Rīgas brīvostas pārvalde nav tikusi galā ar saviem tiešajiem un likumā paredzētajiem pienākumiem un nav laikus veikusi nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu navigācijas problēmas Rīgas jūras līcī, tāpēc vēršanās pie valdības un SM pēc palīdzības ar mediju starpniecību rada neizpratni, sacīja SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida.

SM pat vēl nav saņēmusi Rīgas brīvostas lūgumu palīdzēt un ministrijas rīcībā joprojām ir tikai Rīgas brīvostas medijiem paustā informācija, sacīja Eida.

Tomēr, atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju, SM kapitālsabiedrība "Latvijas Jūras administrācija" jau skaidro situāciju kaimiņvalstīs, lai noskaidrotu, vai ir kāds brīvs ledlauzis, kas varētu palīdzēt Rīgas brīvostas īpašumā esošajam ledlauzim "Varma", lai uzlabotu navigāciju Rīgas brīvostas pievedceļos. Augulis arī lūdzis ministrijas pārstāvim brīvostas pārvaldes valdē sniegt informāciju par radušos situāciju, sacīja Eida.

Rīgas jūras līcī iesalušo kuģu īpašnieku zaudējumi varētu jau sasniegt ap trīs miljoniem ASV dolāru (aptuveni 1,5 miljonus latu),

liecina Latvijas Stividorkompāniju asociācijas izpilddirektora Ulda Papāna apkopotā informācija, ceturtdien vēsta "Dienas Bizness".

Brīvosta "izēd" igauņu kompāniju, kurai bija ledlauži

Nav saprotama Rīgas brīvostas pārvaldes rīcība navigācijas krīzes situācijā Rīgas jūras līcī, noveļot atbildību uz valdību un Satiksmes ministriju (SM), nevis risinot samilzušo jautājumu. Problēmas risināšanai nav nepieciešams meklēt ledlaužus ārzemēs - risinājums ir pieejams šeit pat, Rīgā, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja uzņēmumā AS "PKL Flote".

"PKL Flote" sniedza velkoņu pakalpojumus Rīgas ostā no 2003.gada līdz 2010.gada beigām ar saviem velkoņiem-ledlaužiem un šo septiņu gadu laikā nekad nav bijusi šāda krīzes situācija ostā, kāda ir pašlaik, kad velkoņu pakalpojumus nodrošina Rīgas brīvostas pārvaldei piederošā SIA "Rīgas brīvostas flote", uzsver "PKL Flote".

"Ir acīmredzams, ka bez "PKL Flotes" velkoņiem Rīgas osta savu darbību nevar nodrošināt un esošā situācija rada milzīgus zaudējumus ostas kompānijām. Katra situācijas risinājuma atlikšanas diena grauj Rīgas brīvostas un Latvijas reputāciju," uzsver "PKL Flote".

"PKL Flote" jau 2010.gada novembrī lūdza pagarināt esošā līguma starp "PKL Floti" un Rīgas brīvostas pārvaldi termiņu, kas beidzās 2010.gada 31.decembrī. Rīgas brīvostas pārvaldes "subjektīvā vēlme saglabāt tās meitassabiedrībai SIA "Rīgas brīvostas flote" monopolstāvokli velkoņu pakalpojumu tirgū Rīgas ostā ir novedusi pie šodienas ārkārtas stāvokļa Rīgas ostā un līcī", akcentē "PKL Flote".

"Ievērojot Rīgas brīvostas pārvaldes lūgumu pēc palīdzības, esam aicinājuši Ministru prezidentu un satiksmes ministru, izpildot Rīgas brīvostas pārvaldes lūgumu, norādīt tai uz acīmredzamo situācijas risinājumu Rīgas ostā, uzdodot Rīgas brīvostas pārvaldniekam noslēgt līgumu ar "PKL Floti" par komercdarbības veikšanu un tā nekavējoties atļaujot "PKL Flotei" sniegt savus pakalpojumus Rīgas ostā. "PKL Flote" ir gatava bez kavēšanās palīdzēt kuģiem Rīgas līcī," uzsver uzņēmums.

Stividori sašutuši par Brīvostas nespēju pildīt pienākumus

Jau ziņojām, ka stividori ir sašutuši par haosu Rīgas ostā, raksta laikraksts "Dienas Bizness". Rīgas jūras līcī kopumā iesaluši 34 kuģi, un uzņēmēji norāda, ka situācija ir ārkārtīgi smaga.

Saistībā ar biezās ledus kārtas izraisītajām navigācijas problēmām Rīgas jūras līcī Ministru kabinetam būtu jāizsludina ārkārtas situācija, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Baltijas asociācijas transports un loģistika" prezidents Jānis Jurkāns.

"Absurda ir situācija, kad, pastāvot tik daudzām struktūrām, padomēm, valdēm un pārvaldēm, kuras atbild par ostas darbu, nav neviena valsts lielākās ostas darbības plāna stipra sala gadījumam. Un tas notiek mūsu klimatiskajā zonā, kurā ziemas iestāšanās un sals nav nekas negaidīts," uzskata Jurkāns.

Rīgas ostas valdē ir astoņi valdes locekļi

Četri attiecīgās pašvaldības pārstāvji un četri Ministru kabineta iecelti pārstāvji — ekonomikas, finanšu, satiksmes un vides ministru izvirzīti pārstāvji:

Andris Ameriks - valdes priekšsēdētājs;

Viesturs Silenieks - valdes priekšsēdētāja vietnieks;

Olafs Pulks, Mihails Kameņeckis, Nils Ušakovs, Vadims Jerošenko, Ēriks Škapars, Juris Vaskāns.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu