Rīgas brīvosta nav sagatavojusies ziemai; vēršas pie valdības (164)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ilgajā salā izveidojies biezais ledus Rīgas jūras līcī būtiski traucē kuģošanu publiskajos ūdeņos, kas ietekmē Rīgas brīvostā strādājošo uzņēmumu darbību. Tāpēc osta lūdz valdības palīdzību situācijas risināšanai, Financenet informēja Rīgas brīvostas pārstāve Anita Leiškalne.

Kā skaidro Leiškalne, starptautiskajā kuģošanas praksē publiskajos ūdeņos ledus laušanas funkcijas ārkārtas situācijās uzņemas valsts. Tāpēc Rīgas brīvostas pārvalde lūdz Latvijas valdību, īpaši Satiksmes ministriju uzņemties atbildību krīzes situācijas risināšanai starpvalstu līmenī.

Rīgas brīvostas pārvalde cer, ka tiks kaut kas darīts valdības līmenī, lai turpmāk šādas krīzes situācijas neietekmētu ostā strādājošo uzņēmumu darbību Rīgas jūras līcī.

Vienlaikus viņa min, ka, pamatojoties uz „Likuma par ostām” 7.panta 2.daļas 7.punktu, Rīgas brīvostas pārvaldei ir jānodrošina ziemas navigācija ostas teritorijā.

Saskaņā ar minēto likuma normu Rīgas brīvostas pārvaldes pienākumos ietilpst ledus laušana un navigācijas nodrošināšana ostas teritorijā.

Stividori sašutuši par haosu Rīgas ostā

Stividori ir sašutuši par haosu Rīgas ostā, raksta laikraksts "Dienas Bizness". Rīgas jūras līcī patlaban kopumā iesaluši 34 kuģi, un uzņēmēji norāda, ka situācija ir ārkārtīgi smaga, tomēr atsakās runāt, baidoties no Rīgas Brīvostas represijām. Par iespējamo korupciju Rīgas Brīvostā jau janvārī stāstīja igauņu uzņēmums "PKL Flore", kurš, ieguldījis 14 miljonus eiro, tika izspiests no biznesa ostā pēc astoņus gadu ilgas darbības.

Lielākā daļa "Dienas Biznesa" aptaujāto stividoru nevēlējās publiski atklāt savu nosaukumu, baidoties no Rīgas brīvostas represijām. Savu viedokli paust nebaidījās starptautiskas loģistikas kompānijas "Waldcantor" īpašnieks Klauss Rodenbergs: "Rīgas jūras līcī pašlaik jau vairākas dienas ir iesaluši četri mūsu kompānijas kuģi. Situācija ir problemātiska gan no kravas uzglabāšanas viedokļa, gan arī apdraud kuģu drošību.

Ir savādi, ka Rīgas brīvostai ir tikai viens ledlauzis, jo ziema šajos platuma grādos nav nekas neparasts. Es brīnos, ka šajā ekonomiskajā situācijā Rīgas osta tik viegli atsakās no kravām, kas pēc šādas situācijas, visticamāk, aizies citur."

Komentāri (164)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu