ANO ziņo par cilvēktiesību pārkāpumiem Ziemeļkorejā (13)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ANO īpašais ziņotājs Ziemeļkorejas cilvēktiesību jautājumos Marzuki Darusmans pirmdien izklāstījis garu sarakstu ar cilvēktiesību pārkāpumiem Ziemeļkorejā.

Darusmans informēja ANO Cilvēktiesību padomi, ka ir identificējis deviņas galvenās jomas, kurās situācija rada sevišķas bažas, tostarp cilvēkiem tiek liegta pārtika, notiek spīdzināšana, cilvēku pazušana, nelikumīgi aresti un tiek ierobežota vārda brīvība.

«Es uzskatu, ka daudzi, ja ne visi deviņi, pārkāpumu veidi, kas identificēti manā ziņojumā, var pāraugt noziegumos pret cilvēci, kas tiek pastrādāti kā daļa no sistemātiskiem un plaši izplatītiem uzbrukumiem pilsoniskajai sabiedrībai,» prezentējot savu ziņojumu, norādīja Darusmans.

Viņš aicināja nodot šīs sūdzības izmeklēšanai starptautiskai komisijai. Ziemeļkoreja ir vairākkārt atteikusies sadarboties ar Darusmanu un ANO izmeklētājiem.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) kopā ar Japānu gatavojas iesniegt rezolūciju, pieprasot padomei veikt padziļinātu pārbaudi par situāciju Ziemeļkorejā.

Pagājušajā mēnesī ANO cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja sacīja, ka situācija Ziemeļkorejā ir «nožēlojama», bet izmeklēšana - stipri aizkavējusies.

Ziemeļkoreja pirmdien visu tai veltīto kritiku noraidīja. Ziemeļkorejas vēstnieks ANO paziņoja, ka Darusmans sadarbojas ar «naidīgiem spēkiem», konkrēti nosaucot Japānu, ES un ASV.

Latvijas ĀM nosoda Ziemeļkorejas militārās aktivitātes

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) nosoda Ziemeļkorejas militārās aktivitātes, kas apdraud reģionālo drošību, informēja ĀM Preses nodaļā.

«Latvija izsaka visstingrāko nosodījumu Ziemeļkorejai par tās militārajām aktivitātēm un aicina nekavējoties atgriezties pie starptautiskā Korejas Pamiera līguma un Kodolieroču neizplatīšanas līguma ievērošanas. Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojums par «tiesībām veikt apsteidzošu kodoluzbrukumu agresoriem» ir klajš reģionālās drošības un stabilitātes apdraudējums,» teikts ĀM paziņojumā.

Latvijas puses norāda, ka ar šādu paziņojumu Ziemeļkoreja nāca klajā pēc vienbalsīgi pieņemtās ANO rezolūcijas, kas paredz vēl stingrāka sankciju režīma ieviešanu pret Ziemeļkoreju. Kā iemeslu Ziemeļkoreja nosauc ASV un Dienvidkorejas kopējās militārās mācības reģionā, ko Ziemeļkoreja uzskata par ASV karadarbības uzsākšanu pret Ziemeļkoreju.

11.martā, apstiprinot pamiera pārtraukšanu, Ziemeļkoreja ir paziņojusi, ka «neviens nevar prognozēt tālāko notikumu attīstību». Savukārt 8.martā Ziemeļkoreja paziņoja, ka denonsē 1953.gadā noslēgto Pamiera līgumu, kurš paredz karadarbības pārtraukšanu Korejas pussalā. 2003.gadā Ziemeļkoreja paziņoja, ka izstājas no Kodolieroču neizplatīšanas līguma, norāda Latvijas ĀM.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu