Zirga gaļas skandāla dēļ var «ripot galvas» (67)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izskanējis, ka zirga gaļas skandāla dēļ varētu «ripot galvas» Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Savukārt iestādes ģenerāldirektors Māris Balodis neredz PVD vainu saistībā ar zirga gaļas skandālu.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio sacīja - ņemot vērā, ka informācija par «galvu ripošanu» izskanēja piektdienas pēcpusdienā, viņš šodien tiekas ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu.

Balodis neredzot PVD atbildību saistībā ar zirga gaļas skandālu.

Bet kurš tad ir atbildīgs?

Kam tad būtu jāuzņemas atbildība par to, ka pārtikā ir citas sastāvdaļas, nekā rakstīts uz iepakojuma? Atbildot uz šo jautājumu, viņš atsaucās uz Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem, kas nosaka, ka

par pārtikas drošumu, nekaitīgumu un sastāvu primāri atbild pārtikas ražotājs.

PVD un citas ES kontroles institūcijas veic pārbaudes, lai pārliecinātos, ka normatīvo aktu prasības tiek izpildītas. Produkta sastāvs un kvalitāte ir starp tām komponentēm, kas tiek reglamentēta un pakļauta kontrolei.

Grib dzirdēt konkrētus pārmetumus

Ņemot vērā, ka Latvijā apgrozībā ir simtiem tūkstoši dažādu produktu un PVD jāuzrauga 30 tūkstoši uzņēmumu, «tad es nedomāju, ka tieši šis skandāls būtu tas, kā rezultātā kādai galvai būtu jāripo.

Tad es gribu runāt par konkrētiem pārmetumiem dienestam, ko mēs neesam izdarījuši."

Laikus neatklātais fakts, ka liellopu gaļas vietā tirgo zirga gaļu, Balodim nešķiet pietiekams iemesls, lai iestādē mainītu darbiniekus.

Viņš paskaidro - Latvijā tiek nokauti 416 zirgi gadā. Tai pašā laikā nokauto liellopu skaits ir simts tūkstoši. Tā kā dienesta inspektori uzņēmumus apmeklē ne biežāk kā trīs reizes gadā un zirga gaļa jau pavadzīmēs norādīta kā liellopa gaļa, "šo niecīgo procentu atklāt ir pietiekami grūti".

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu