Pētījums: kāda īsti ir Latvijas sieviete (88)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atzīmējot Starptautisko Sieviešu dienu, Slimību profilakses un kontroles centrs apkopojis savā rīcībā esošus statistikas un pētījuma datus, kā arī Centrālā statistikas pārvaldes datus, piedāvājot uzzināt, kādas ir Latvijas sievietes, viņu paradumi un veselība.

Kā liecina statistikas dati, 54% no visiem Latvijas iedzīvotājiem ir sievietes, un sieviešu paredzamais

mūža ilgums ir gandrīz 79 gadi,

kas ir par desmit gadiem ilgāks nekā vīriešiem.

No minētajiem 79 gadiem 56,5 gadus sievietes nodzīvo veselīgi bez nopietnām veselības problēmām. Vairāk nekā puse - 52% - Latvijas sieviešu savu veselību vērtē kā labu vai diezgan labu. Galvenās veselības problēmas sievietēm Latvijā ir sirds un asinsvadu sistēmas slimības un ļaundabīgie audzēji. Visbiežāk sievietes sūdzas par galvassāpēm, muguras, locītavu, mugurkaula sāpēm kakla - plecu daļā, kā arī par bezmiegu.

Dati par sieviešu ģimenes stāvokli liecina, ka

37% Latvijas sieviešu ir neprecējušās,

35% ir precējušās, 14% ir šķīrušās no laulātā drauga, 14% sieviešu ir atraitnes. Vidējais sievietes vecums, piedzimstot bērnam, ir 29,1 gads.

Pirmais bērns dzimst vidēji 26,4 gadu vecumā.

Aptuveni 15% dzemdētāju ir vecumā virs 35 gadiem.

Dati par nodarbinātību un izglītību liecina, ka galvenokārt sievietes nodarbinātas nozarēs, kas saistītas ar veselības nozari un sociālo aprūpi, izglītības nozari, kā arī izmitināšanu un ēdināšanas pakalpojumiem. No visiem iedzīvotājiem, kuri ieguvuši doktora grādu vai augstāko izglītību, 64% ir sievietes.

Savukārt sieviešu paradumu apkopojumā noskaidrots, ka pēdējā gada laikā paradumus veselības apsvērumu dēļ mainījuši 54% sieviešu. Tā, piemēram, 26% sieviešu samazinājušas tauku daudzumu uzturā, 37% palielinājušas uzturā lietoto dārzeņu daudzumu, 15% samazinājušas alkohola patēriņu, 25% palielinājušas fizisko aktivitāti, bet 16% ievērojušas diētu svara samazināšanai.

Normāla ķermeņa masa ir pusei Latvijas sieviešu,

bet nepietiekama 5% sieviešu, savukārt pārējām sievietēm ir liekais svars un aptaukošanās. Pietiekama fiziskā aktivitāte ikdienā ir tikai 10% sieviešu - 41% sieviešu brīvo laiku pavada mazkustīgi.

Veselīgāki uztura paradumi ir gados jaunākām sievietēm,

sievietēm ar augstāku izglītības līmeni un rīdziniecēm. Statistika rāda, ka ikdienā brokasto četras no piecām sievietēm, 64% ikdienā lieto skābpiena produktus, vidēji 44% nepievieno cukuru tējai vai kafijai, 50% sieviešu nekad nepievieno sāli jau gatavam ēdienam, bet 79% sieviešu nekad nelieto saldinātos dzērienus. Savukārt 62% sieviešu lieto zivis vismaz reizi nedēļā, 51% ikdienā lieto svaigus dārzeņus, un 26% sieviešu ikdienā lieto svaigus augļus un ogas.

Ikdienā smēķē 21% Latvijas sieviešu.

Vismazāk smēķē precētās sievietes, tāpat arī sievietes ar augstāko izglītību. Visvairāk smēķē rīdzinieces.

Savukārt alkoholu pēdējā gada laikā lietojušas 83,6% sieviešu. Vidēji alkoholu gada laikā sievietes lieto 31 dienu. Katrai ceturtajai sievietei ir riskanti alkohola lietošanas paradumi. Biežāk lietotie dzērieni sieviešu vidū ir vīns un dzirkstošais vīns.

Apkopojot datus par negadījumiem, secināts, ka visbiežāk sievietes traumas gūst mājās - 54% gadījumu -, bet otra biežākā vieta, kur sievietes gūst traumas, ir transports. Interesanti, ka, ejot tumsā pa ielu vai ceļu, gandrīz vienmēr atstarotājus lieto tikai 52,5% sieviešu, braucot automašīnas priekšējā sēdeklī drošības jostas gandrīz vienmēr lieto 90,5% sieviešu, savukārt aizmugurējā sēdeklī gandrīz vienmēr piesprādzējas tikai 50,7% sieviešu.

Kā ziņots, šodien, 8.martā, Latvijā svin Starptautisko sieviešu dienu.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu