Latvijas ēģiptieši pārspriež nemierus dzimtenē (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairums Latvijas iedzīvotāju notiekošo arābu pasaulē uztver kā vērotāji no malas. Izņēmums ir Ēģipte, kur daudzi raduši doties atpūtas braucienos. Taču mūsu valstī dzīvo arī tādi cilvēki, kam Ēģipte ir dzimtene un tur joprojām dzīvo viņu tuvinieki un draugi. Tāpēc viņi ar citām sajūtām uztver katru jaunu ziņu no Ēģiptes, vēstīja LNT ziņas.

Ēģiptieši parasti satiekoties kafejnīcā Rīgas centrā, kuras īpašnieks ir viņu tautietis Ahmeds Ali. Tur viņi dzer tēju vai stipru turku kafiju, kā arī stāsta jaunumus, ko nu kurš zina par to, kas tagad notiek Ēģiptē. Vienā no šīm reizēm uzmanības centrā nonāca grāmatvedis Amrs Mohameds, kurš Latvijā dzīvo četrus gadus un nesen atgriezies no Kairas.

Amrs Mohameds kopā ar sievu un nesen dzimušo dēliņu ciemojies dzimtenē un visus nemierus redzējis savām acīm. Amrs Mohameds LNT ziņām atzina: "Mēs dzīvojām netālu no prezidenta pils, un tad sākās protesta akcijas. Uz ielām parādījās tanki, tika izlaisti cilvēki no cietumiem. Lai neviens neielauztos mūsu dzīvoklī, mēs pa nakti dežurējām ar brāli. Vai man bija bail? Nē, nebija. Sievai, kas ir dzimusi Latvijā, bija ļoti bail, bet es pazīstu savu tautu – ēģiptieši nav agresīvi."

Kaut gan viņu dzimtenē pašlaik ir diezgan nedroši, neviens pie viņiem neesot vērsies pēc palīdzības. Tāpat neviens no tikšanās sarunu biedriem nebija arī dzirdējis, ka kāds gribētu pamest Ēģipti. Klātesot LNT ziņām, vīri aktīvi diskutēja, kurš tieši viņu dzimtenē var uzņemties atbildību un vadīt valsti. Galvenais - tam noteikti jābūt godīgam cilvēkam, tā uzsvēra Latvijā dzīvojošie ēģiptieši.

Abdelhamids Elmarija norādīja: "Mēs esam bagāta valsts, bet valdība un daži cilvēki ir bagāti un tauta ir nabadzīga. Tad cilvēkiem kaut kas jāmaina. 60% no ēģiptiešiem ir jaunāki par 40 gadiem. Tā taču ir liela bagātība, bet daudzi sēž bez darba." 

Vismaz pāris reizes nedēļā viņi no Latvijas zvanot uz Ēģipti radiniekiem, kas esot svēta lieta, it īpaši tagad, kad viņu valsts stāv jaunās dzīves priekšā.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu