Pirms Jēkabpils notikumiem policijai uzticējās 68% (35)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aptaujā, kas veikta pērn decembrī un šogad janvārī, bet pirms Jēkabpils traģiskajiem notikumiem, liecina, ka pēdējā gada laikā par trim procentpunktiem augusi iedzīvotāju uzticēšanās Valsts policijai (VP), liecina projekta "Uz sabiedrību vērsts policijas darbs Latvijā" izpildes gaitā veiktās aptaujas rezultāti.

Veiktā aptauja rāda, ka VP drīzāk uzticas 57% iedzīvotāju, bet pilnībā uzticas 11% iedzīvotāju, kas kopā veido 68%. Savukārt aģentūras LETA arhīvā atrodamā informācija par analoģisku aptauju, kas tika veikta 2009.gada nogalē, liecina, ka toreiz VP pilnībā uzticējās vai drīzāk uzticējās kopumā 65% iedzīvotāju.

Jaunā VP vadība vairāk uzticas aptaujām un cipariem

Jautāts, vai pēdējā laika notikumi, piemēram, apšaude Jēkabpilī un vakar par zādzību no automašīnas aizturētie policisti, negrauj iedzīvotāju uzticēšanos policijai, VP priekšnieks Artis Velšs šodien notikušajā preses konferencē sacīja, ka

atsevišķi konkrēti notikumi noteikti nevar būt par pamatu tam, lai visi iedzīvotāji turpmāk policijai neuzticētos,

uzskata VP šefs.

Tomēr precīzāk to, kādu ietekmi šie notikumi būs atstājuši uz iedzīvotāju uzticēšanās līmeni policijai, varēšot spriest pēc gada, kad tikšot veikta jauna aptauja. "Tāpēc ir pētījums, lai to noskaidrotu," sacīja Velšs.

Pērn 23% Latvijas iedzīvotāju zināja savu iecirkņa inspektoru

Analizējot pēdējās aptaujas datus un salīdzinot situāciju Latvijas reģionos, lielāka uzticēšanās policijai vērojama Vidzemes reģionā un Rīgas reģionā. Situācija lielajās pilsētās, tai skaitā Rīgas pilsētā, ir daudz sliktāka, ko pierāda arī zemais iecirkņa inspektoru atpazīstamības procents valstī - tikai 23% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka zina savu iecirkņa inspektoru. Šajā ziņā situācija ir ievērojami labāka reģionos ārpus lielajām pilsētām. Kā preses konferences laikā minēja Velšs, viņa darba prioritāte būs uzlabot šos rādītājus. Vēl tuvākajā laikā tiks pievērsta pastiprināta uzmanība likumpārkāpumu novēršanas jautājumiem saistībā ar īpašuma drošību un zādzībām no automašīnām.

Kā liecina aptaujas dati, par pozitīvu policijas darbu tiek uzskatīta ātra reaģēšana, laipnība un pretimnākšana. 10% aptaujāto atzinuši, ka policisti ir pelnījuši lielākas algas un cieņu. Tajā pašā laikā 52% iedzīvotāju uzskata, ka būtu jāuzlabo policijas darba organizācija, 22% domā, ka jāuzlabo policistu attieksme pret iedzīvotājiem, bet 14% respondentu vēlas, lai VP palielina preventīvo darbu un veic pilnīgāku sabiedrības informēšanu.

Pērn drošībā naktī jūtās 58% cilvēku

Salīdzinoši pozitīvs ir arī rādītājs par iedzīvotāju drošības sajūtu diennakts tumšajā laikā - droši jūtas 58% iedzīvotāju. Latvijas iedzīvotāji arī paši rūpējas par savu drošību, domājot par to, lai viņu mājoklī nevar iekļūt svešas personas, uzmanot somu un maku sabiedriskās vietās un izvairoties no šaubīgiem cilvēkiem un kompānijām. Iedzīvotāji arī aktīvi sadarbojas ar kaimiņiem sava īpašuma pieskatīšanā prombūtnes laikā.

Kā notikušajā preses konferencē norādīja projekta "Uz sabiedrību vērsts policijas darbs Latvijā" vadītāja Ilze Bērziņa-Ruķere, svarīgs rādītājs ir arī iedzīvotāju informētības līmenis par policijas darbu. Šis rādītājs salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir uzlabojies par vairākiem procentpunktiem, un šogad par policijas darbu informēti jūtas 52% aptaujāto iedzīvotāju. Vairāk informācijas no policijas iedzīvotāji vēlētos saņemt par ieteikumiem saistībā par drošības jautājumiem, veidiem kā iedzīvotāji var palīdzēt policijai un pasākumiem dzīvesvietas drošības uzlabošanā.

Pētījums "Sabiedrības uzticēšanās Valsts policijai un latentā noziedzība: Latvijas iedzīvotāju aptauja" tika veikts ar Eiropas Savienības programmas "Noziedzības novēršana un apkarošana" finansiālu atbalstu. Pētījumu pasūtīja VP, bet veica SIA "Factum". Aptaujā tika uzklausīti vismaz 1000 respondentu viedokļi.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu