Producents: visi biroju darbinieki savā ziņā ir «sēnes» (43)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Otrdien īpašā mediju seansā kinoteātra «Splendid palace» Lielajā zālē notika režisora Ivara Tontegodes psihedēliskās komēdijas «Sēņotāji» pirmizrāde. Kā TVNET pastāstīja filmas producents Roberts Vinovskis, lente ar pārtraukumiem tapusi četrus gadus.

Filmas pamatā režisora Tontegodes 2009. gada īsfilma «Apsēstība», par kuru viņš saņēma Lielā Kristapa balvu.

Filma stāsta par sieviešu lomu vīrieša dzīvē. Filmas galvenais varonis Pēteris ir pavisam parasts vīrietis - viņš dzīvo kopā ar valdonīgu māti un strādā lielā starptautiskā uzņēmumā, kur kolēģiem patīk par viņu pasmieties. Taču tas ir nieks, salīdzinot ar turpmākajiem notikumiem: seksuāli agresīvā priekšniece (Sandra Zvīgule) nolemj Pēteri ņemt līdzi uz Āfriku, un vienlaikus viņu sāk aplidot glītā kolēģe Milda. Apmulsis un noguris no sieviešu uzmanības, galvenais varonis kopā ar darbabiedriem dodas uz mežu lasīt psihedēliskās sēnes. Sākas ceļojums, kas pilnībā maina Pētera dzīvi.

«Visi biroja cilvēki savā ziņā ir sēnes,»

komentē filmas producents. «Arī šajā filmā šis žargons «sēne» ilustrē korporatīva uzņēmuma darbinieku - arī filmas galvenais varonis savā ziņā ir sēne - viņš precīzi laikā ierodas darbā, viņam nav kaitīgu ieradumu, viņš dzīvo ar māti un ir ir garlaicības paraugs. Filmā viņš transformējas, pateicoties kopā ar kolēģiem salasītajām īpašajām sēnēm, un pārņem lietas savās rokās.»

Producents Roberts Vinovskis
Producents Roberts Vinovskis Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pēteris iemieso 21. gadsimta vīrieti viņa nekonkrētībā, tomēr tā nav tikai «veču filma», jo pamatā veltīta sievietēm. «Filma atspoguļo manus personiskos meklējumus, domājot par to, kāds ir ideāls vīrietis,» stāsta filmas režisors Tontegode.

Taujāts, vai «Sēņotāji» ir zināma atsauce uz Viktora Peļevina daiļradi, Tontegode atbild apstiprinoši.

«Jā, Peļevins ir viens no maniem iecienītākajiem autoriem, un arī viņa darbos atainota šī korporatīvā vide. Filmā galvenais varonis iziet caur korporatīvās elles lokiem un šīs te sēnes - tāds kā Svētais Grāls - sniedz viņam risinājumu. Sēņu apēšana ir kā dunka. Būtībā viņš risina savas personiskās attiecības.»

«Tā nav filma, kurā smieties pilnā kaklā, bet filma rada vieglu smaidu par mūsdienu sabiedrības traģiskumu,» rezumē režisors.

Aktieri
Aktieri Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas kinoteātros «Locomotive Productions» filma būs skatāma no piektdienas, 8. marta.

Komentāri (43)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu