Jēkabpils iedzīvotāji aicina slēgt spēļu zāles pilsētā (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī, kad laupīšanā laimētavā "Fenikss" gāja bojā policists Andris Znotiņš, vēl divi policisti un spēļu zāles uzraugs tika ievainoti, bet no pieciem uzbrucējiem četri izrādījās policijas darbinieki, izraisījušās pilsētas iedzīvotāju un pašvaldības diskusijas par spēļu zāļu skaitu Jēkabpilī un to ietekmi uz sabiedrības drošību, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Iedzīvotāji norāda, ka astoņas laimētavas nelielajai Jēkabpilij ir pārāk daudz, un rosina tās slēgt. Arī pilsētas domes deputāts un uzņēmējs Aigars Nitišs atzīst, ka spēļu zāļu nelielajai pilsētai ir par daudz. Kopumā Jēkabpilī ir 13 vietas, kurās atļauts nodarboties ar azartspēlēm, taču ekonomisku apsvērumu dēļ vairākas jau slēgtas un patlaban darbojas astoņas.

Pašvaldība juridiskajam dienestam un Administratīvā departamenta direktoram Guntaram Gogulim līdz 17.februārim uzdevusi sagatavot priekšlikumus, ko dome var darīt tūlīt un ko valsts likumdevējiem ierosināt mainīt likumos, lai mazinātu spēļu biznesa negatīvo ietekmi uz sabiedrību.

Nitišs norāda - pašlaik likumu normas ir tādas, ka ir ļoti viegli atļaut atvērt spēļu zāles, bet grūti tās slēgt. 25.janvāra notikumi Jēkabpilī gan dotu pārliecinošu iemeslu spēļu zāļu skaita samazināšanai, taču laimētavu aizliegums stātos spēkā vien piecus gadus pēc lēmuma izdošanas. Tādēļ Nitišs rosina ar likumu noteikt, ka spēļu zālēs inkasācija veicama katru dienu, lai nebūtu bīstami lielu uzkrājumu, kas var pievilināt noziedzniekus. Tāpat valsts varētu noteikt kritērijus spēļu zāļu daudzumam, piemēram, atbilstoši iedzīvotāju skaitam pilsētā.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, kurš saskaņā ar avīzes rīcībā esošu neoficiālu informāciju pats pa laikam apmeklē spēļu zāli, gan norāda, ka jau 2009.gadā mēģināts likt šķēršļus kārtējās laimētavas atvēršanai, veicot sabiedrisko apspriešanu. Lielākā daļa iedzīvotāju atzinuši, ka pilsētā nebūtu jāierīko vēl viena spēļu zāle, un, pamatojoties uz sabiedriskās apspriešanas rezultātiem, pašvaldība neatļāva SIA "Joker Ltd" atvērt vēl vienu laimētavu. Taču uzņēmums domes lēmumu apstrīdēja tiesā, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, kur amatpersonas atzina, ka pašvaldība saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu nedrīkst kavēt uzņēmējdarbību.

Salcevičs tāpat skaidro, ka nodokļos, kas jāmaksā par katru spēļu automātu, laimētavas Jēkabpils pašvaldībai gadā ienes 65 tūkstošus latu. Viņš gan secina, ka tā nav tik liela summa, lai būtu iemesls nesamazināt azartspēļu vietu skaitu.

"Esmu gatavs, un tas ir mūsu pienākums - atgriezties pie šī jautājuma. Ja ir kaut mazākā likumiskā iespēja - aizliegsim šo biznesu Jēkabpilī, ja ne - rosināsim izmaiņas valsts likumdošanā," sola Jēkabpils mērs.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu