Jauna grāmata bērniem - «Berts un otrā B» (13)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Ķīpsalā, «Latvijas grāmatu izstādes 2013» laikā, notika jaunākā skolas vecuma bērniem domātās igauņu rakstnieces Piretas Raudas grāmatas «Berts un otrā B» atvēršana. Kā novēroja TVNET, grāmatas prezentācijā viesojās arī pati grāmatas autore Pireta Rauda, tulkotāja Maima Grīnberga, mākslinieks Mārtiņš Zutis un dzejniece Inese Zandere.

Par otrklasnieku dzīvi un jautro grāmatu «Berts un otrā B» klātesošajiem stāstīja pati igauņu rakstniece Pireta Rauda.

Grāmatas 20 stāstiņos par savu dzīvi skolā un mājās vēsta astoņgadīgs zēns. Igauniski tās nosaukums ir «Tobias ja teine B», taču Tobiasa vieta latviešu bērnu grāmatplauktā jau aizņemta - tur mīt Jura Zvirgzdiņa populārais varonis lācītis Tobiass, tāpēc tulkotājai Maimai Grīnbergai ar autores piekrišanu nācās vien izgudrot puikam citu vārdu. Turklāt tādu, kas dotu ne mazāk iespēju nepatīkamu skolas palamu izgudrotājiem latviešu valodā: Berts-Buberts, Berts-Sperts un Berts-Ķerts.

Attēloto notikumu robežas iezīmē skolas gada sākums un beigas. Berta stāsti ir daudz reālistiskāki, salīdzinot ar iepriekšējo latviski tulkoto Raudas grāmatu «Princese Skella un Leta kungs», kuras galvenie varoņi bija princese, kas savā vannas istabā sastop skeletu, un kaulainais, taču visnotaļ dzīvais drēbju skapja iemītnieks, kam bija jāsargā šķirstiņš ar karaļa noslēpumu.

Taču igauniskais situāciju humors un veselīgi ironiskais galvenā varoņa skats uz savām neveiksmēm ir arī te.

Bertam ir gan alerģija, gan ziemas depresija, gan tētis, kas nemāk naglu iedzīt,

gan mamma, kurai nav mugurā nekā tik mirdzoša kā klasesbiedra Kirila mammai, bet uz dzīves skarbuma ainām šī grāmata netiecas. Konflikti ir reāli, bet atrisināmi, klase ir draudzīga, ģimenes arī, skolotāja iejūtīga, katrs stāsts beidzas labi un katra galviņa tiek noglaudīta.

«Berts un otrā B»
«Berts un otrā B» Foto: publicitātes

Arī pati Pireta ir ilustratore, viņas kontā aptuveni 40 ilustrētas grāmatas. Tomēr šo grāmatu izdevēji uzticējuši ilustrēt pašmāju māksliniekam.

Latviešu izdevumu ilustrējis mākslinieks Mārtiņš Zutis, kura zīmējumam raksturīgs viegls pieskāriens un izteiksmīgas detaļas, bet atmiņa viņa rokai palīdzējusi iejusties bērnības sajūtās un situācijās.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Eiropas Komisijas atbalstu.

www.lielsmazs.lv

Grāmatu izstāde Ķīpsalā būs atvērta arī svētdien - 3.martā no plkst. 10 līdz 17. Ieejas biļete maksā 50 santīmus, bet pensionāriem un invalīdiem, kā arī bērniem līdz septiņu gadu vecumam un izstādes «Skola 2013» apmeklētājiem ieeja bez maksas.

Izstādi organizē starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība «BT 1» sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu