Ēģiptē atlaiž parlamentu un aptur konstitūciju (54)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes Bruņoto spēku augstākā padome svētdien atlaidusi parlamentu, apturējusi valsts konstitūcijas darbību un apsolījusi sarīkot referendumu par politiskajām reformām valstī.

(Papildināts viss teksts.)

Kā norādījusi padome, kam prezidents Hosni Mubaraks, pirms divām dienām atkāpjoties no amata, nodeva varu, aptuveni sešu mēnešu laikā valstī jāsarīko demokrātiskas vēlēšanas, lai varētu izveidot jaunu civilo valdību.

Aizsardzības ministrs - faktiskais valsts vadītājs

Paziņojumā, kas nolasīts valsts televīzijā, norādīts, ka par faktisko Ēģiptes valdības vadītāju pārejas periodā kļuvis Bruņoto spēku augstākās padomes priekšsēdētājs, Mubaraka valdības aizsardzības ministrs Mohameds Huseins Tantavi. Viņš pārstāvēs savu valstī arī starptautiskajā arēnā, norāda padome.

Šie soļi pieliek beidzamo punktu politiskajai sistēmai, kas Ēģiptē pastāvējusi Mubaraka varas trīs gadu desmitos.

Saskaņā ar pērnā gada nogalē notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātiem Ēģiptes parlamentā 80% deputātu vietu bija ieguvusi valdošā Nacionāli demokrātiskā partija, ko (NDP), ko opozīcija apsūdzēja rezultātu viltošanā.

Izstrādās konstitūcijas grozījumus

Paziņojumā arī norādīts, ka padome izveidos īpašu komisiju, kurai būs jāizstrādā konstitūcijas grozījumi, kas vēlāk būs jāapstiprina tautas referendumā.

Konstitūcijas grozījumus aktīvi pieprasījusi veikt opozīcija. Pašreizējā Ēģiptes konstitūcija cita starpā paredz, ka valsts vadība prezidenta atkāpšanās gadījumā būtu bijusi jāuzņemas parlamenta spīkeram, nevis armijai.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu