No Kairas Ēģiptes muzeja nolaupīti nozīmīgi eksponāti (22)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No Kairas Ēģiptes muzeja kolekcijas nolaupīti vairāki nozīmīgi eksponāti, arī faraona Tutanhamona statuja, svētdien apliecināja senlietu ministrs Zahi Havass.

Pazudusi apzeltīta koka statuja - 18.dinastijas faraons Tutanhamons, kuru tur kāda dieviete. Citai apzeltītai koka statujai, kurā redzams Tutanhamons ar harpūnu, pazudušas dažas detaļas, sacīja ministrs.

Izmanto brīdi, kad padzīti policisti

Marodieri ielauzās Ēģiptiešu muzejā 28.janvārī, kad no Kairas ielām protestētāji bija padzinuši nīstās policijas darbiniekus.

Pazudusi faraona Ehnatona kaļķakmens statuja, kurā valdnieks attēlots turam upurēšanas galdu, un skulptūra, kurā redzama viņa dzīvesbiedre Nofretete, upurējot dieviem.

Nav atrodama arī smilšakmenī veidotā princeses galva no Amarnas - arheoloģisko izrakumu vietas Minjas provincē.

Nozog svēto sirds skarabeju

Pazuduši arī citi eksponāti - akmenī kalta rakstveža skulptūra no Amarnas, kokā darinātu 18.dinastijas galminieka Jujas 11 apbedījumu figūriņu, arī Jujas amulets - sirds skarabejs -, kas bijis novietots uz mūmijas, lai pasargātu aizgājēja sirdi.

Sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu vainīgos, apliecināja ministrs. "Policija un armija plāno turpināt darbu ar noziedzniekiem, kas jau atrodas apcietinājumā.”

18 dienas ilgušo prezidenta Hosni Mubaraka pretinieku demonstrāciju laikā muzeju apsargāja tanki un kādu laiku arī brīvprātīgie.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu