Brīdina par krāsainajiem burbuļūdeņiem (155)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/lusi

Uztura zinātnieki ir satraukušies par krāsainajiem burbuļūdeņiem un tiem pievienotajām krāsvielām. Tā portālam TVNET sacīja Rīgas Stradiņa universitātes Uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš. Viņš teica, ka speciālisti bažījas arī par fitnesa dzērienu sastāvdaļām.

Krāsainie burbuļūdeņi, pēc viņa vārdiem, ir “trakas lietas”.

Zariņš norādīja, ka pēc Eiropas Savienības normām, kuras regulāri tiek pārbaudītas, limonādēm pievienotās krāsvielas, kuras apzīmē ar burtu E un dažādiem cipariem, nav kaitīgas un ir atļautas.

Savukārt zinātnieki esot nobažījušies par šīm krāsvielām dzērienos.

Ir bažas, ka krāsvielu lietošana var palielināt risku saslimt ar vēzi.

Jau padomju laikos bija uztraukums, ka siera sarkanās mizas var veicināt vēža riska pieaugumu.

Uztura speciālists arī vērsa uzmanību uz lielo cukura daudzumu šajos krāsainajos dzērienos. Tam būtu jāpievērš uzmanība.

Arī fitnesa dzērieni raisa bažas

Tāpat zinātnieki esot nobažījušies, ka tā dēvētajos fitnesa dzērienos bez atļautajām vielām varētu būt pievienoti arī kādi plašākai sabiedrībai nezināmi stimulatori, lai cilvēks justos mundrāks, tos lietojot. Taču mūsu valstī uztura speciālisti to klātbūtni nevarot izkontrolēt.

Speciālistu viedoklī ieklausās arī iedzīvotāji

Arī portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā vairums cilvēku (40%) šonedēļ rakstīja, ka krāsainās limonādes dzer tikai tad, ja nekā cita nav.

Piektdaļa cilvēku krāsainās limonādes nedzerot vispār.

Tikpat daudz cilvēku ierobežo to lietošanu, domājot par veselīgu uzturu.

Vienlaikus 14% aptaujāto šos dzērienus lieto bez bažām un ierobežojumiem.

Aptaujas rezultāti rāda, ka jaunieši pret krāsainajiem burbuļūdeņiem ir pozitīvāk noskaņoti un tos lieto vairāk, bet vecāki ļaudis pret šiem dzērieniem izturas piesardzīgāk un lieto retāk.

Iesaka savus sīrupus un ūdeni

Daži atzīst, ka lieto tikai konkrētu marku krāsainos dzērienus, taču citi tos nešķiro un dod pat bērniem: "Kad vēlos, tad dzeru. Pērku arī bērnam." Ir cilvēki, kuri šos dzeramos lieto diezgan bieži, kaut arī apzinās to kaitīgumu.

Ir arī tādi ļaudis, kas krāsainās limonādes dzer tikai ciemos. Daļa tās maisa kopā ar alkoholu un dzer tikai ballītēs.

Vienlaikus aptaujā ieteikts gatavot limonādes no sava dārza ogu sīrupiem. Tāpat izskanēja ieteikums vairāk dzert parasto vai minerālūdeni.

Ko par krāsainajām limonādēm domā Tu? Vai un cik bieži Tu tās dzer? Raksti savu viedokli komentāros!

Komentāri (155)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu