Ēģiptes armija sāk nojaukt barikādes ap Brīvības laukumu (24)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes armija sestdien sākusi novākt barikādes, kas 18 dienu ilgo nemieru laikā tika uzslietas ap Kairas centrā esošo Brīvības laukumu. Metāla barjeras, dzeloņdrātis un izdegušo automašīnu vrakus karavīriem palīdz aizvākt arī brīvprātīgie civilisti.

Viņi sākuši aizvākt arī barjeras, ar kurām nemieru laikā tika norobežots netālu esošais Ēģiptes Senatnes muzejs.

Protestētāju organizētās grupas ne tikai novāc atkritumus Brīvības laukumā, bet arī pārbauda jaunpienācēju identifikācijas dokumentus.

Neskatoties uz joprojām valdošo eiforiju pēc vakardienas paziņojuma par prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, opozīcijas atbalstītāju domas dalās par neviendabīgās protestu kustības nākotni.

Daļa ar uzvaras apziņu dodas mājās, kamēr citi pauž apņēmību cīņu nepārtraukt, kamēr netiks pilnībā atjaunota civilā pārvalde.

"Ir dažādas nometnes. Daži ļaudis saka, ka mums jāpaliek. Citi saka, ka mēs savu darbu esam paveikuši, mums jādodas mājās," stāsta doktors Esams Šabana, kurš strādā Apvienotajos Arābu Emirātos. "Daži saka, ka varam iet, bet, ja kaut kas notiks, mēs atkal varam atgriezties. Mēs veidojam "Facebook" grupu, lai uzturētu kontaktus, un katru gadu 25.janvārī mēs noteikti šeit atgriezīsimies un satiksimies."

Daudzi jaunieši, kas bija pulcējušies Brīvības laukumā, paziņojumu par Mubaraka atkāpšanos dēvē par laimīgāko brīdi savā mūžā, un visu nakti uz sestdienu galvaspilsētas ielas pildīja svinētāju pūļi.

Tūkstošiem ēģiptiešu, saulei lecot, joprojām uzturējās laukumā, dziedot un vēcinot nacionālos karogus.

Kā ziņots, piektdien Mubaraks, kurš pie varas atradās gandrīz trīs desmitgades, atkāpās no prezidenta amata un nodeva varu armijas rokās.

Armija paziņojusi, ka respektēs tautas gribu, taču norādījusi, ka pāreja uz demokrātiju prasa vēl lielu sagatavošanās darbu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu