Mubaraks atkāpies no Ēģiptes prezidenta amata (94)

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks piektdien atkāpies no amata un nodevis varu Bruņoto spēku augstākajai padomei, uzrunā televīzijai pavēstīja viceprezidents Omars Suleimans.

"Ņemot vērā sarežģītos apstākļus, kādos nonākusi valsts, prezidents Hosni Mubaraks nolēmis atstāt republikas prezidenta amatu un uzdevis Bruņoto spēku augstākajai padomei vadīt valsts lietas," ar drūmu sejas izteiksmi sacīja Suleimans.

Paziņojums par Mubaraka atkāpšanos Kairas ielās, kur piektdien bija izgājis vēl nepieredzēti liels demonstrantu skaits, izraisīja prieka eksploziju.

Jau iepriekš valdošās Nacionāldemokrātiskās partijas (NDP) pārstāvis paziņoja, ka 82 gadus vecais prezidents Kairu pametis un devies uz savu atvaļinājumu rezidenci Sarkanās jūras kūrortpilsētā Šarm eš Šeihā.

Tauta priecājas un gavilē

Izplatoties ziņām par viņa demisiju, ielas pildījās ar saucieniem "Allahu Akbar" (Dievs ir visuvarens) un uzvaras gavilēm, kam pievienojās petaržu eksploziju troksnis.

Brīvības laukumā, kas bija kļuvis par trešo nedēļu ilgstošo protestu epicentru, vairāki cilvēki emociju pārpilnībā pat paģība.

Izrādot solidaritāti ar protestētājiem trīs armijas virsnieki atbrīvojās no saviem ieročiem un uniformām, iejaucoties līksmajā pūlī.

Bažas par nākotni

Tomēr daudzu protestēju prieku apēno bažas par turpmāko notikumu attīstību.

Šķiet, ka Suleimana paziņojums nozīmē arī konstitūcijas darbības apturēšanu un varas nodošanu ģenerāļu grupas rokās. Konstitūcija paredz, ka valsts vadība būtu bijusi jāuzņemas parlamenta spīkeram, nevis armijai.

Avoti armijas aprindās vēsta, ka virspavēlnieka pienākumus uzņēmies aizsardzības ministrs Mohameds Huseins Tantavi.

Kāds 18 gadus vecs students izteicās: "Mēs nevēlamies vēl vienu 1952.gadu. Tas bija apvērsums, nevis revolūcija. Vai Mubaraks ir atkāpies, vai arī armija ir pārņēmusi varu?"

 Mubaraka atkāpšanās izraisa kāpumu Volstrītā

Ziņas par notikumiem Ēģiptē nekavējoties atstājušas ietekmi uz Volstrītu, izraisot kāpumu ASV fondu tirgū. ASV fondu tirgus indekss "Dow Jones Industrial Average" pieauga par 0,3%. Arī "Nasdaq" indekss pieauga par 0,3%.

Tikmēr Izraēla, kas bažījas, ka Mubaraka režīmu varētu nomainīt radikālo islāmistu valdība, izteikusi cerību, ka varas nodošana Ēģiptē noritēs "mierīgi".

Līksmo arī Tunisijā

Tajā pašā laikā Mubaraka gāšana izraisījusi masu līksmību arī Tunisijā, kur pirms četrām nedēļām krita ilggadējā diktatora Zina el Abidina ben Ali režīms.

Svētku gaisotne valda arī Gazas joslā, kuru kontrolē radikālais palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas".

"Prezidenta Mubaraka atkāpšanos mēs uzskatām par ēģiptiešu revolūcijas uzvaras sākumu, [un] mēs to atbalstām ar visām tās prasībām," sarunā ar aģentūru AFP paziņoja "Hamas" pārstāvis Sami Abuzuhri.

Viņš aicināja jaunos Kairas līderus nekavējoties atvērt Rafahas robežpārejas punktu uz Gazas joslas un Ēģiptes robežas, kas slēgts kopš janvāra.

Tikmēr visā Gazas joslā tūkstošiem cilvēku izgājuši ielās. Ļaudis šauj gaisā un iedarbina automašīnu signāltaures.

Skaļruņos skan aicinājumi ikvienam pievienoties "svinībās ēģiptiešu tautai".

Arī Irāna, kas piektdien piemin Islāma revolūcijas 32.gadadienu, paziņojusi, ka ēģiptieši guvuši "lielu uzvaru", un paudusi cerību, ka šis ceļš tikšot turpināts.

Savukārt Jordānijas islāmistu kustība "Musulmaņu brālība" paziņojusi, ka Mubaraka krišanai jākļūst par "mācību" režīmiem visā arābu pasaulē.

Jau vēstīts, ka Mubaraka atkāpšanos tauta gaidīja jau vakar. Tomēr tas nenotika. Viņš tikai uzrunā tautai apsolīja pakāpeniski varu nodot viceprezidentam un palikt amatā līdz septembrim un tad paredzētajās vēlēšanās atkārtoti uz prezidenta amatu nekandidēt. Mubaraka runas saniknotie protestētāji apsolīja piektdien Kairā sarīkot līdz šim visvērienīgāko demonstrāciju pret režīmu.

Ēģiptes ielās piektdien izgāja ap miljons cilvēku un sākās arī pirmās nekārtības un sadursmes. Uzskatīja,  ka armijas solījums un prezidenta Mubaraka vakardienas uzruna tautai var kalpot par iemeslu jaunam vardarbības vilnim.

Komentāri (94)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu