Amatpersonas izsaka visdziļāko līdzjūtību, Ziedoni mūžībā aizvadot

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Valsts augstākās amatpersonas izsaka visdziļāko līdzjūtību Imanta Ziedoņa tuviniekiem un viņa talanta cienītājiem, izcilo latviešu dzejnieku mūžībā aizvadot.

Valsts prezidents Andris Bērziņš, izsakot līdzjūtību, uzskata, ka Ziedoņa izcilo personību un dzīves filozofiju raksturo vārdi: «Cik es atceros, jasmīni zied tā jau tūkstoš gadu. Kad tas var beigties? Krāsa nemainās un nekas nemainās. Balti.»

Viņš bija īpašs un vienreizējs, tikai ar sev raksturīgu savpatnību. Tieši šāds Imants Ziedonis paliks mūsu atmiņā - kā spilgts vārda meistars un sava ceļa gājējs, latviskās identitātes kopējs, sirdsgudrs un vieds, apveltīts ar izcilu Tēvijas mīlestību.

Ar mums vienmēr kopā būs Imanta Ziedoņa dzeja, epifānijas un latviskā proza, saka prezidents.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, izsakot līdzjūtību, pauž skumjas, ka šis rīts mums visiem pienācis bez Imanta Ziedoņa.

«Tas ir liels zaudējums visai tautai, un šajā traģiskajā brīdī savās domās esmu kopā ar Imanta Ziedoņa sievu Ausmu, viņa ģimeni un draugiem,»

saka Āboltiņa.

Ziņa par Ziedoņa aiziešanu smeldz, dedzina, nepārliecina. Viņa rakstītais, teiktais un paveiktais ir lielāks par cilvēka dabu un dzīvāks par aiziešanu. Viņš ir kļuvis par bērnības krāsaino daļu bērniem un aicinājumu pārdomāt un ieskatīties sevī ikvienam no mums. Viņš reizēm klusi un iekšup vērsti, reizēm - skaļi un nikni ir spējis visiem sadzirdami pateikt, ko nozīmē būt latvietim un savas zemes patriotam. 1990.gadā, balsojot par Neatkarības deklarāciju, viņš sekoja savai sirdsapziņai un pildīja cilvēciskāko no pienākumiem - darīja visu, kas ir paša spēkos, lai Latvija kļūtu brīva un neatkarīga, uzskata Āboltiņa.

Viņš vienmēr ir aizstāvējis Latviju, bijis draugs bērniem, acīgs vērotājs no malas, kaismīgs dalībnieks epicentrā, izcils rakstnieks, dzejnieks, viņš ir bijis doma un gars.

Un to visu viņš ir darījis viegli, spēlējoties.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paudis visdziļāko līdzjūtību, Ziedoni mūžībā pavadot. «Imants Ziedonis - izcilais latvietis, sava ceļa gājējs, vairāku paaudžu gara un domas veidotājs, tautas pagātnes un nākotnes izteicējs.

Viņa mūžs ir ceļš uz patiesību: dzejas, cilvēka, tautas. Mēs esam pateicīgi, ka viņš bijis ar mums,» saka premjers.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norāda, ka Ziedoņa aiziešana ir neatgriezenisks zaudējums latviešu tautai un viņš dzīvos katra latvieša atmiņās ar saviem darbiem.

Atvadoties no izcilā dzejnieka, viņš citē Ziedoni: «Es šonakt degšu sveci un iešu, sveci rokās, tālu pļavās. Varbūt caur kādu nezināmu teci es pēkšņi iestaigāšu domās tavās.»

Jau ziņots, ka vakar 79 gadu vecumā mūžībā aizgājis tautā mīlētais dzejnieks Imants Ziedonis, apstiprināja Kultūras ministrijā.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) izsaka visdziļāko līdzjūtību izcilā dzejnieka tuviniekiem un visai latviešu tautai.

Ziedonis bija latviešu dzejnieks, publicists, īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists, politiķis un viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Viņš bija spilgts atmodas laika politiskais darbinieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu