Koalīcija diskutēs par valsts budžeta grozījumiem (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien vadību veidojošā koalīcija sāks sarunas par šā gada valsts budžeta grozījumiem un pasākumiem izdevumu mazināšanai. Koalīcijas partiju sadarbības padomes sēde Saeimā sāksies plkst.14.30.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) iepriekš pauda viedokli, ka neredz jēgu strādāt, ja netiks veikta budžeta konsolidācija.

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" ministrs savu pārliecību pamatoja ar to, ka bez turpmākas budžeta konsolidācijas valstī atgriezīsies liela nestabilitāte un neskaidrība par turpmāko ekonomikas attīstību, turklāt arī uz kredītreitingu paaugstināšanu, kas dotu iespēju valstij izdevīgi pārkreditēties finanšu tirgos, nevarētu cerēt.

"Nav jēgas strādāt nenoteiktībā," atzina Vilks, taču taujāts, vai viņš tādā gadījumā būtu gatavs demisionēt, konkrētu atbildi nesniedza, tomēr atzina, ka šādu iespēju ir apsvēris. "Esmu apsvēris un uzskatu, ka nav jēgas pēc tam [neveicot konsolidāciju] tēlot, ka viss ir kārtībā, īpaši situācijā, kad risinājums bija jau tik tuvu. Esam izdarījuši 90% no darba un ir skaidras indikācijas, ka varam uzlabot kredītreitingu. Esam ļoti tuvu mērķim," sprieda finanšu ministrs.

Kā ziņots, starptautiskie aizdevēji pēc valdības sagatavotā valsts budžeta projekta izvērtēšanas uzskata, ka Latvijai ir jāveic papildu konsolidācijas pasākumi par 50 miljoniem latu.

Patlaban pie budžeta konsolidācijas notiek darbs divos virzienos - valdība turpina sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par 2011.gada valsts budžeta konsolidācijas apmēru un finanšu ministra vadītā darba grupa strādā pie konsolidācijas plāna izstrādes.

Tikmēr "Vienotības" koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) asi kritizē darba grupas veikumu. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem norādījis, ka Finanšu ministrijas (FM) un darba grupas radošā darbība līdz šim izpaudusies kā priekšlikumi par pensiju un pabalstu "griešanu", bet tā vietā vajadzētu "iespringt" un meklēt vietas, kur "nauda stāv un to var paņemt".

Pēc Brigmaņa domām, pagaidām darba grupā nav iesniegti tādi priekšlikumi, kādus ZZS gaida. Tas būtu jādara FM kā naudas turētājiem. "Nav problēmu priekšlikumus apspriest un pēc tam realizēt. Bet, ja lielākais avots paredzēts sociālais budžets, tad kāda jēga šādu darba grupu sasaukt?" jautāja politiķis.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu