Valsts pārvaldē atkal atļaus kolektīvos atpūtas pasākumus (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts pārvaldes iestādēs šogad atkal varēs rīkot kolektīvos atpūtas pasākumus darbiniekiem. Izskatīšanai 3.februāra valsts sekretāru sanāksmē jau pieteikts Valsts kancelejas sagatavots noteikumu projekts par valsts un pašvaldības institūciju kolektīvo pasākumu organizēšanas kārtību un finansēšanas ierobežojumiem. Premjers gan uzsver, ka šādi noteikumi ir vajadzīgi, lai ieviestu kārtību un nepieļautu nelietderīgu līdzekļu tērēšanu.

Noteikumu virzība apturēta Godmaņa laikā

2008.gada novembrī toreizējais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) izdeva rīkojumu un aizliedza atpūtas pasākumu rīkošanu, to pamatojot ar 2008.gada valsts budžeta ieņēmumu izpildes pasliktināšanos.

Kā valsts sekretāru sanāksmē iesniegtajos dokumentos skaidro Valsts kanceleja, pērn pieņemtais Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums noteic, ka no 2011.gada 1.marta valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros darbiniekiem var paredzēt papildu atlīdzību darbinieku kolektīvo pasākumu nodrošināšanai.

Pašlaik valsts pārvaldē nepastāv vienota kārtība, kādā tiek nodrošināta kolektīvo pasākumu organizēšana un finansēšana.

Vienkāršus noteikumus tā arī nespēj apstiprināt

Jau 2008.gadā Valsts kanceleja virzīja izskatīšanai Ministru kabinetā "Instrukciju par kārtību, kādā valsts budžeta līdzekļi izmantojami iestādes kolektīvajiem pasākumiem". Savukārt 2009.gada 26.februāra Valsts sekretāru sanāksmē tika nolemts, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un ļoti ierobežotos finanšu resursus, instrukcijas projekta iesniegšanu izskatīšanai valdībā atlikt līdz ekonomiskās situācijas stabilizācijai.

Tāpēc, lai nodrošinātu vienotu pieeju valsts un pašvaldību institūcijās, noteikumu projektā tiek definēts, kas ir kolektīvie pasākumi, to finansēšanas avoti, apmērs un aktivitātes, kurām var izlietot valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus.

Par pasākumiem būs jāinformē iestādes mājas lapā

Noteikumu projekts paredz arī informācijas pieejamības kārtību par kolektīvajiem pasākumiem - iestāde vai pašvaldība mājas lapā internetā publicē gada kolektīvo pasākumu plānu, kā arī pēc katra pasākuma, kas pilnībā vai daļēji ir finansēts no valsts budžeta līdzekļiem, publicē pārskatu, kur norāda kopējo izdevumu apjomu, aktivitātes, kā arī līdzdalības maksājumu apmēru.

Noteikumi paredz, ka kolektīvie pasākumi tiek rīkoti ar mērķi motivēt un saliedēt valsts pārvaldē un pašvaldībās nodarbinātos, lai nodrošinātu iestādes stratēģisko mērķu sasniegšanu un stiprinātu organizācijas kultūru.

Pasākumus varēs apmaksāt arī „fiziskas personas”

Kolektīvo pasākumu finansēšanas avoti varēs būt valsts un pašvaldību budžeta līdzekļi un brīvprātīgi iestāžu darbinieku vai citu fizisku personu maksājumi.

Iestādes kolektīvajiem pasākumiem paredzamos valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus nākamajam gadam noteiks, ņemot vērā iestādes kopējo darbinieku skaitu, kuru reizinās ar valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējo bruto darba samaksu par janvāri-septembri un kurai piemērots koeficients 0,4, paredz noteikumi.

Tāpat noteikumi paredz, ka valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus būs atļauts izlietot šādām ar pasākuma nodrošināšanu saistītām aktivitātēm - pieaicināto speciālistu atlīdzība, izdevumi mākslinieciskās programmas un pasākuma vadītāja nodrošināšanai, inventāra, iekārtu un telpu īre, transporta izdevumi, izdevumi naktsmītņu apmaksai, izdevumi ēdināšanai un bezalkoholisko dzērienu iegādei, apbalvojumi, balvas un ziedi, kā arī citiem izdevumiem, kas nepārsniedz 50 latus vienam pasākumam.

Par noteikumiem vēl būs jālemj valdībai.

Premjers: noteikumi tikai palīdzēs ieviest kārtību šajā jomā

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzsvēris, ka šie noteikumi ir tikai stingras un vienotas kārtības iedibināšanai valsts un pašvaldību institūcijās, lai neatkārtotos iepriekš pieredzētie gadījumi ar nelietderīgiem tēriņiem un valsts pārvaldē turpmāk būtu noteikta vienota regulējošā kārtība, informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Premjers arī norādījis, ka pie šī brīža budžeta konsolidācijas un ministriju teiktā, ka izdevumi ir samazināti līdz kritiskai robežai, būtu visai grūti pierādīt, ka pēkšņi ir atradusies lieka nauda kolektīviem pasākumiem.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu