Tiesas priekšā atkal stāsies Satversmes tiesas tiesnese Muižniece (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesas priekšā trešdien stāsies bijusī Saeimas deputāte un pašreizējā Satversmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece, kura apsūdzēta par dienesta viltojumu.

Rīgas apgabaltiesai lieta jāskata, jo Muižniece pārsūdzējusi pirmās instances tiesas spriedumu. Apelācijas protestu iesniegusi arī Ģenerālprokuratūra.

Ja arī apelācijas instances spriedums nebūs labvēlīgs, Muižniecei būs iespējams to pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

ST jau paziņojusi, ka tikai tādā gadījumā, ja stāsies spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru Muižniece atzīta par vainīgu, viņai tiesneša amats būs jāpamet. Kamēr notiesājošs spriedums nav stājies spēkā, proti, Muižnieci par vainīgu nav atzinušas visas tiesu instances, viņa var turpināt pildīt ar tiesneša darbu nesaistītos pienākumus.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pērn 25.oktobrī Muižniecei piemēroja 2000 latu naudas sodu.

Prokurore Ilze Gailīte tiesnesi bija lūgusi sodīt ar naudas sodu 20 minimālo mēnešalgu apmērā jeb četriem tūkstošiem latu. Krimināllikuma sankcija par Muižniecei inkriminēto noziegumu bez naudas soda gan paredz arī citus soda veidus – arestu vai piespiedu darbu.

Apsūdzību Muižniecei Ģenerālprokuratūra uzrādīja 2011.gada decembrī. Saskaņā ar to viņa, būdama valsts amatpersona – Saeimas deputāte, vienlaikus arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja –, viltojusi dokumentu – Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.

Deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne pieļāva, ka tas darīts tāpēc, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem.

Muižniece savu vainu dokumenta viltošanā neatzīst.

Saskaņā ar likumu, ja cilvēkam ir tiesneša statuss, bet viņa tiesneša pilnvaras ir apturētas, viņam tiek maksāta tiesneša minimālā mēnešalga. Muižniece nevar spriest lietas, taču, lai lietderīgi izmantotu viņas zināšanas, amatpersonai tiesā uzticēti citi pienākumi.

Saeima 2011.gada 3.novembrī vienprātīgi nolēma, ka deputāti pēc būtības nelems par atļauju sākt kriminālvajāšanu pret Muižnieci.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu