50 miljonus mēģinās ietaupīt ar reformām dažādās jomās (162)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu ministra Andra Vilka (V) vadītā darba grupa, kura strādā pie iespējamo budžeta konsolidācijas pasākumu apspriešanas, savu darbu ir daudz maz pabeigusi un iezīmējušies vairāki iespējamie priekšlikumi, kuri tiks virzīti apspriešanai koalīcijā.

To šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Vilks.

Par konkrētiem skaitļiem darba grupa gan neesot vienojusies. Pēc finanšu ministra teiktā, daudzi apspriestie jautājumi bijuši saistīti ar reformām, kas varētu ietekmēt arī 2012.gada un nākamo gadu budžetus.

Samazinās arī valsts pārvaldē nodarbināto skaitu

Darba grupa ieteikusi veikt izmaiņas valsts pārvaldē, piemēram, izvērtējot funkcijas un samazinot tajā nodarbināto skaitu, realizēt pasākumus, kas saistīti ar e-pārvaldi, veikt dažādus ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, pievērst lielāku uzmanību azartspēļu jomai - gan paaugstināt nodokļus, gan uzlabot to iekasēšanu, veikt reformas augstākajā izglītībā, piemēram, novēršot mācību programmu dublēšanos un novērst par valsts naudu apmācītu studentu došanos darbā uz ārzemēm, veikt Eiropas Savienības fondu izlietošanas lielāku uzraudzību, kā arī pievērst uzmanību sociālajai sfērai, piemēram, slimošanas un bezdarba pabalstiem.

Vilks gan atzina, ka ar šiem pasākumiem nez vai varēšot panākt 50 miljonu latu konsolidāciju, turklāt pret vairākiem pasākumiem varētu būt iebildumi starptautiskajiem aizdevējiem, kuri tos var "neieskaitīt", tādēļ būs jāmeklē vēl citi risinājumi budžeta konsolidācijai. Viņš uzsvēra, ka šie risinājumi jebkādā gadījumā ir jāatrod, jo pretējā gadījumā var palikt bez starptautisko aizdevēju atbalsta un ar to tiktu sagandēts līdz šim ar lielām pūlēm paveiktais.

ZZS joprojām izliekas par tautas aizstāvjiem, bet paši neko nespēj piedāvāt

Finanšu ministrs pauda sarūgtinājumu par koalīcijas attieksmi pret darba grupas paveikto, jo, piemēram, koalīcijas padomē šodien šis jautājums neesot skatīts. Tomēr priekšlikumi ir pēc iespējas ātrāk jāizvērtē un jāapstiprina, jo starptautiskie aizdevēji pie mums braukšot tikai pēc šī procesa pabeigšanas.

Vilks norādīja ka starptautisko aizdevēju pozīcija varētu būt elastīgāka, īpaši pret tādām "konsolidācijas pasākumu nogurušām" valstīm kā Latvija. Aizdevēji tomēr esot nepiekāpīgi, tādēļ konsolidācijas apmērs - 50 miljoni latu - neesot diskutējami, tādēļ var diskutēt tikai par tā sastāvdaļām.

Ministrs arī uzsvēra, ka nedrīkst "eksperimentēt" un nodarboties ar populismu, skarbus vārdus veltot koalīcijas partnerei Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS).

"Vilcināties nevar un nevar nodarboties ar populismu, jo nav alternatīvas.

Pretējā gadījumā, neveicot konsolidāciju, Latvija "dreifēs" un tam nav jēgas - vai nu ir sadarbība koalīcijā vai tās nav. Labāk tagad kaut vai sāpīgi risinājumi, nekā tautas turēšana neziņā," sacīja Vilks, salīdzinot situāciju ar sāpošu zobu - vai nu visu laiku jāmokās ar sāpēm, vai arī jāiet pie zobārsta un tas jāizrauj.

Finanšu ministrs pauda cerību, ka nākamnedēļ koalīcijas darba grupas priekšlikumus sāks vērtēt un budžeta grozījumus varētu veikt līdz Lieldienām.

Finanšu ministrs pārmet ZZS konstruktīvas rīcības trūkumu

Jau ziņots, ka šodien vēl pirms koalīcijas sanāksmes Andris Vilks pārmeta ZZS, ka tā kavē budžeta konsolidācijas priekšlikumu izstrādi, savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis asi kritizēja darba grupas paveikto.

Brigmanis norādīja, ka Finanšu ministrijas (FM) un darba grupas radošā darbība līdz šim izpaudusies kā priekšlikumi par pensiju un pabalstu "griešanu", bet tā vietā vajadzētu "iespringt" un meklēt vietas, kur "nauda stāv un to var paņemt".

ZZS frakcijas vadītājs piebilda, ka šī darba grupa neesot tā, kurai jāpieņem lēmumi, tai tikai jāsagatavo priekšlikumi, kurus pēc tam var apspriest valdībā un koalīcijā, pieņemot politisku lēmumu. Tāpēc ZZS deleģētajiem pārstāvjiem darba grupā neesot tiesību pieņemt lēmumus, to varot tikai ZZS valde.

Pēc Brigmaņa domām, pagaidām darba grupā nav iesniegti tādi priekšlikumi, kādus ZZS gaida. Tas būtu jādara FM kā naudas turētājiem. "Nav problēmu priekšlikumus apspriest un pēc tam realizēt. Bet, ja lielākais avots paredzēts sociālais budžets, tad kāda jēga šādu darba grupu sasaukt?" jautāja politiķis.

Komentāri (162)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu