FM apstrīd spriedumu pret Jakānu un Zaļūksni (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) iesniegusi kasācijas sūdzību par pērnā gada 29.decembra spriedumu, ar kuru Administratīvā apgabaltiesa apmierināja bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna un bijušā VID ierēdņa Arta Zaļūkšņa sūdzības par viņiem 2009.gadā piemērotajiem disciplinārsodiem, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

Iepriekš pirmās instances tiesa abus ierēdņus atzina par vainīgiem disciplinārpārkāpuma izdarīšanā, tomēr tiesas ieskatā FM bija pārkāpusi disciplinārlietas ierosināšanas noilguma termiņu, kā arī Zaļūksnim piemērojusi nesamērīgi smagu disciplinārsodu.

Saskaņā ar apgabaltiesas spriedumu saistībā ar Zaļūksni, neskatoties uz to, ka tiesa, pievienojoties pirmās instances tiesas lēmumam, konstatējusi, ka viņš ar nodomu ir izdarījis smagu disciplinārpārkāpumu, tiesas ieskatā FM piemērotais sods ir vērtējams kā nesamērīgi bargs, kā rezultātā tiesa Zaļūksni pilnībā ir atbrīvojusi no disciplināratbildības. Tomēr vienlaikus tiesa ir norādījusi, ka FM ir ievērojusi gan disciplinārlietas ierosināšanas noilguma termiņu, gan lēmuma pieņemšanas prasības un procesuālās normas, informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Attiecībā uz Jakānam piemēroto disciplinārsodu apgabaltiesa ir uzskatījusi, ka FM disciplinārlietas izmeklēšanas komisija nebija pilnībā izvērtējusi visus faktus un apstākļus. Tomēr vienlaicīgi atzīts, ka šāda situācija arī radusies, abiem ierēdņiem apzināti nesniedzot skaidrojumus un nesadarbojoties ar FM izmeklēšanas komisiju. Tai pašā laikā tiesa atzinusi, ka Jakāna vaina nav atbilstoši pierādīta.

Pastāvot šādiem apgabaltiesas secinājumiem, FM spriedumu ir pārsūdzējusi, norādot uz vairākiem būtiskiem materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumiem spriedumā, kas attiecīgi ir ļāvis abiem ierēdņiem atbrīvoties no disciplināratbildības, neskatoties uz izdarītajiem disciplinārpārkāpumiem un prettiesisko rīcību disciplinārlietas izmeklēšanas laikā, norādīja Jarockis.

Žurnālistes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllieta

Kā ziņots, toreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL) 2009.gada 16.oktobrī piemēroja Jakānam disciplinārsodu - amatalgas samazināšanu par 20% uz sešiem mēnešiem - lietā, kas tika ierosināta saistībā ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzēto finanšu policistu Vasilija Kivļonoka un Jāņa Laizāna atbrīvošanu no amata VID.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu