Pēc atestācijas policijā darbs būšot jāpamet 10–15% (184)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (“Vienotība”) lēmuma par policistu ārkārtas atestāciju visā Latvijā situācija policijā varētu vēl pasliktināties, aģentūrai BNS viedokli pauda Genādijs Seibutis, kurš savulaik iesaistījies Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieku apmācībā.

Viņš prognozēja, ka darbs policijas struktūrās tādēļ būs jāpamet 10–15% darbinieku un līdz ar to pārējiem būs jāstrādā vēl vairāk, jo jau tagad policijā ir kadru trūkums.

Seibutis uzskata, ka tagad vadībai ir jādomā par tiesībsargu sociālajam garantijām, jo ne jau aiz laba prāta priekšnieki atļauj policistiem un specvienību darbiniekiem strādāt arī citās darbavietās. “Specvienību darbinieki vispār nedrīkstētu strādāt divos darbos, taču priekšnieki to atļauj, jo saprot, ka citādi vispār policijas struktūrās neviens nestrādās. Disciplīna, protams, ir vajadzīga, bet alga, alga alga...” viņš sprieda.

Jēkabpils notikumos nevaino neprofesionalitāti

Savukārt, komentējot Jēkabpils notikumus, Seibutis nepiekrita Valsts policijas šefa Arta Velša paustajam vērtējumam par vietējiem Jēkabpils policistiem, ka aizturēšanas laikā viņiem bija piemirsušās iemaņas, tādēļ izveidojās traģiska situācija un viens policists tika nošauts.

“Ja nebija iemaņu, tad kas pie tā ir vainīgs, ja ne policijas vadība?”

retoriski jautāja Seibutis.

Komentējot aizturēšanu, viņš teica, ka šajā gadījumā var diskutēt par to, vai aizturēšanas laikā netika apdraudēti vietējie iedzīvotāji. Taču viņš sliecas domāt, ka policisti, dzenoties pakaļ laupītājiem, drīzāk rīkojušies pareizi, jo bija jau lietots ierocis un ievainots inkasents.

Tā kā iesaistīta specvienība, lieta būtu jāizmeklē slepenībā

Viņš arī uzskata, ka pēc traģēdijas Jēkabpilī, kad bruņotā laupīšanā bija iesaistīti arī specvienības “Alfa” divi darbinieki, šai lietai vajadzēja noteikt slepenības statusu. “Pasaulē kriminālnoziegumu izmeklēšanā, kurā ir iesaistīti specvienību darbinieki, ir noteikts slepenības režīms, lai policijas struktūrām saglabātu uzticamību. Kāda tagad būs attieksme pret policiju? Tās tēls ir sadragāts uz 20 gadiem,” minēja eksperts.

Jau ziņots, ka otrdienas rītā apšaudē pēc bruņotas laupīšanas Jēkabpilī gāja bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Četri no uzbrucējiem ir policijas darbinieki - divi no "Alfas", bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā.

Jaunus darbiniekus policijā neuzņem

Iekšlietu ministre Mūrniece paziņojusi, ka dienestā neuzņems policistus līdz jaunu uzņemšanas kritēriju izstrādei. Drīzumā gaidāma arī ārkārtas atestācija visiem Valsts policijas darbiniekiem.

Seibutis ir apsardzes firmas “Pentano” prezidents, vairākus gadus viņš vadījis Drošības biznesa asociāciju, bet tagad ir Ieroču un munīcijas ražotāju un tirgotāju asociācijas vadītājs.

Komentāri (184)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu