Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem (18.d.) (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Rubrikā «Lieliski singli no ne tik lieliskiem albumiem» daži aizgājušā, 2010. gada skaņdarbi, kas nepelnīti palikuši neminēti TVNET Mūzika slejās.

Kamēr jaunā gada pirmais mēnesis iesācies salīdzinoši klusu (protams, «Cake» un «The Decemberists» panākumi ASV ir pietiekoši skaļi notikumi), ieskatīsimies dažos pagājušā gada otrajā pusē izdotajos ierakstos, kas dažādu iemeslu dēļ TVNET Mūzika slejās nebija manīti.

Viens no tādiem - jaunās kantri mūzikas zvaigznes Ketlīnas Rouzas (Caitlin Rose) ieraksts.

Caitlin Rose «Own Side»

Ja viss 23 gadus vecās Nešvilas kantri meitenes debijas albums «Own Side Now» būtu akustiskāks, kā ievadošais «Learnin' to Ride» vai šeit pievienotais video «Own Side», tad tas tikai iegūtu. Diemžēl pārlieku tradicionālie kantri aranžējumi, kas caurvij plati, nedaudz izjauc sākotnēji daudzsološo priekšstatu.

Rouza savulaik bijusi indī grupas «Save Macaulay» līdere, līdz 2008. gadā noslēdza izdevniecības līgumu ar «BMI» kā solomāksliniece. Minētajā gadā izdots arī pirmais EP «Dead Flowers»

Neon Trees «Animal»

Šie trīs Provo pilsētas (Jūtas štats) puiši un bundziniece Eiropā ceļu pie klausītājiem sāk tikai tagad. MTV vēl šonedēļ grupas 2010. gadā izdoto singlu «Animal» ievietoja rubrikā «Future hit». Nešaubos, ka «Animal» vēl topos kāps uz augšu - tā ir perfekta popdziesma, kurā jūtamas vieglas «The Strokes» un «The Killers» (grupa bija «The Killers» iesildītāji 2008. gadā) ietekmes.

Tieši Lasvegasas «killeru» bundzinieks Ronijs (Ronnie Vannucci Jr) ir uzņēmies šefību pār «Neon Trees» un palīdzējis ar padomu un publicitāti. Protams, cauri visam grupas debijas albumam «Habits» (izdots 16.03.2010.) vijas izteikti komerciāls motīvs, brīžiem šķiet, ka grupas solists Tailers Glens (Tyler Glenn) lieliski iederētos arī kādā no televīzijas šova «American Idol» raidījumiem, taču

labai popdziesmai nav iespējams pretoties ... «Animal» ir šāda popdziesma.

Matt and Kim «Block after block»

Bruklinas duets «Matt & Kim» plašāku ievērību guva 2009. gadā, kad par video vietnes «Youtube» hitu kļuva viņu dziesmas «Lessons Learned» video, kurā pāris - Mets Džonsons (Matt Johnson) un Kima Šifino (Kim Schifino) kaili kursē pa Ņujorkas ielām. Video saņēma arī «MTV Video Music» balvu.

Pagājušā gada nogalē duets laida klajā nu jau trešo studijas albumu «Sidewalks», ko mūzikas prese tradicionāli salīdzina ar citu dziedošo pāri «Mates Of State».

Manuprāt, līdz «Mates Of State» melodijām grupai vēl tāls ceļš ejams, taču minētā albuma ievadošais skaņdarbs «Block After Block» iespiežas atmiņā.

Kadrs no Matt and Kim dziesmas "Lessons Learned" video
Kadrs no Matt and Kim dziesmas "Lessons Learned" video Foto: Youtube

Glasser «Mirrorage»

Viena no 2010. gada interesantākajām muzikālajām parādībām bija Kalifornijas dziedātāja Kamerona Mesirova (Cameron Mesirow) jeb «Glasser».

Viņa savā spocīgajā «Zola Jesus+Fever Ray+Bat for Lashes» skaņu estētikā spējusi integrēt arī 1980. gadu superzvaigznes Enjas (Enya) dekorācijas.

«Glasser» pagājušā gada oktobrī izdotais «tropiskās popmūzikas» (kā to raksturo daži mūzikas kritiķi) ieraksts «Ring», lai arī kopumā līdz galam nenostrādā, rada pamatotas cerības, ka no Kameronas Mesirovas vēl sagaidīsim lielas lietas.

Robbie Williams and Gary Barlow «Shame»

Ja palūkojamies uz pēdējo desmit gadu boibendiem jeb puišu popgrupām, tad 1990. gadu britu kvintets «Take That» uz JLS u. tml. grupu fona izskatās puslīdz dzīvi un ticami. Lai arī nesen grupa veiksmīgi atkalapvienojusies četratā (bez veiksmīgā solomākslinieka Robija Viljamsa), viens no simpātiskākajiem ierakstiem ir šis - Robija un Gerija Bārlova duets «Shame».

Lieliska melodija, ticams stāsts un emocijas, lielisks, asprātīgs video (savdabīga filmas «Kuprtainais kalns» («Brokeback Mountain» parodija).

Pirmā kopīgā nu jau pieaugušu vīru dziesma kopš 1995. gada.

Dziesma iekļauta Robija labāko dziesmu izlasē «In and Out of Consciousness: The Greatest Hits 1990–2010».

Jenny and Johnny «Big Wave»

Grupas «Rilo Kiley» un projekta «The Postal Sevice» dalībniece Dženija Luisa (Jenny Lewis) kopā ar savu sirdsdraugu Džonatanu Raisu (Johnathan Rice) pagājušogad laida klajā kopīgu dziesmu albumu «I'm Having Fun Now».

Kopumā simpātisks indīpops, kurā pamīšus dzied gan Dženija, gan Džonijs. Ja jāizceļ kāda viena dziesma, tad, iespējams, tieši šī - «Big Wave».

Jenny and Johnny
Jenny and Johnny Foto: Publicitātes foto

The Greenhornes «Better Off Without It»

Džeka Vaita (Jack White) un Brendana Bensona (Brendan Benson) grupas «The Raconteurs» dalībnieki pagājušā gada nogalē atgriezās savā pirmajā grupā «The Greenhornes» un izdeva jaunu albumu «Four Stars» («★★★★»), kas ir pirmais pilnais albums kopš 2002.gada (ja neskaita 2005.gada EP «East Grand Blues»)..

Atgādinām, ka 2/3 no «The Greenhornes» - Patriks Kīlers (Patrick Keeler) un Džeks Lorens (Jack Lawrence) kopā ar Džeku Vaitu (Jack White) un Brendanu Bensonu (Brendan Benson) 2005.gadā izveidoja grupu «The Raconteurs». Vēlāk Lorenss kopā ar Vaitu un Elisoni Moshārtu (Alison Mosshart) izveido supergrupu «The Dead Weather».

1996.gadā dibinātā grupa «The Greenhornes» jaunajā ierakstā nav būtiski mainījusi savu muzicēšanas stilu un pieturas pie amerikāņu garāžroka estētikas. Lielisks ir 1960. gadu roka estētikā ieturētais skaņdarbs «Better Off Without It».

"The Greenhornes"
"The Greenhornes" Foto: Publicitātes foto

Sufjan Stevens «Too Much»

2003. gadā Detroitas dziesminieks Sufjans Stīvens (Sufjan Stevens) aizsāka ambiciozu projektu - visu 50 Amerikas štatu iemūžināšanu mūzikā. Diemžēl izraudzītā ģeniālā koncepcija bija pārāk ciets rieksts (Sufjans intervijās izteicies, ka viņam «apnikusi sava balss un bandžo skaņas»). No akustiska dziesminieka, konceptuālista, vēlāk simfoniķa, Sufjans jaunajā albumā «The Age Of Adz» devies elektroniskās mūzikas virzienā.

Pagājušā gada oktobrī izdotais ieraksts, kas ir pirmais dziesmu albums kopš 2005. gada «Illinois», ir eksperimentāls, terapeitisks (Sufjans pārcietis kādu vīrusinfekciju, kas liegusi pilnvērtīgi komponēt), sarežģīts darbs. Manuprāt, labākā plates dziesma ir «Too Much», kurai tapis arī video.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu