Vai Vainšteins lietoja dopingu? (20)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kādreizējais pasaules čempions riteņbraukšanā Romāns Vainšteins bijis viens no bēdīgi slavenā spāņu ārsta Eufemiano Fuentesa klientiem, liecinot «Puerto» dopinga lietošanas skandāla izmeklēšanas rezultāti.

Kā vēsta portāls «Nos.nl», spāņu policija Fuentesa dzīvesvietā kratīšanas laikā atradusi virkni preparātu lietošanas shēmu, no kurām vairākas nodēvētas par VANS un VAINS, tādējādi norādot uz viņa sadarbību ar latviešu riteņbraucēju.

Minētas shēmas attiekušās uz sportista aprūpēšanu 2003. un 2004.gadā.

Tiek ziņots, ka shēmās zem vārda VAINS pieminēts plašs klāsts aizliegto preparātu - EPO jeb eritropoetīns, augšanas hormoni asins pārliešanai, kā arī tā sauktie «polvos», kas kalpoja kā urīna paraugi manipulēšanai ar dopinga provēm.

Preparātu lietošanas shēmas pilnībā atbildušas minēto gadu sacensību grafikam, kādās startēja latvietis.

Vietējie mediji sestdien citē Vanšteina komandas biedru «Domo-Farm Frites» komandā 2001.gadā nīderlandieti Davidu Orvaljo, kurš saka, ka sprinteris izmantojis ļoti dārgus ārstu pakalpojumus. «Viņš maksāja 40 000 guldeņus (tolaik aptuveni 18 000 eiro) gadā. Tie nevarēja būt multivitamīni.»

Atbildīgās instances sestdien nosaukušas vēl vairākus Fuertesa līdz šim nezināmus klientus kā Vainšteins, Marko Pantāni, Mikēle Bartoli un arī Franku Šleku. Jau iepriekš dažādas diskvalifikācijas saņēmuši Jans Ulrihs, Alehandro Valverde un Ivans Baso.

Ja visiem pārējiem sportistiem bijuši pseidonīmi, vienīgi Vainšteins bijis zem vārda VANS. Tā Pantāni saukts par Pantikosu, Bartoli par Sansoni, bet Šleks bijis zem vārda «Amigo de Birillo».

Vainšteins par pasaules čempionu grupas braucienā kļuva 2000.gadā, bet sportista gaitas beidza 2004.gadā.

Slavenais «Puerto» dopinga skandāls kļuva publisks 2006.gadā, kad vietējā Spānijas policija reida laikā no vairākiem ar riteņbraukšanu saistītu cilvēku dzīvokļiem un kādas laboratorijas konfiscēja aptuveni 200 maisiņus ar pārliešanai paredzētām asinīm.

Sākot ar janvāra beigām, kad atsākta lietas izskatīšana, tiesas priekšā stājas piecas ar skandālu saistītās personas, kuru vidū ir arī bēdīgi slavenais ārsts un daudzu vērtējumā galvenais atbildīgais par šī tīkla izveidi Fuentess.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu