Tiks noskaidrota Latvijas eirodziesma (89)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šovakar Ventspilī izšķirsies Latvijas eirodziesmas liktenis. Jau no plkst. 21.25 LTV 1. kanālā, kā arī internetā (www.ltv.lv) iespējams sekot līdzi Eirovīzijas nacionālās atlases fināla kaislībām. No Ventspils par aktuālo, svarīgo un interesanto ziņos arī TVNET. Mūsu speciālkorespondenti - Santa Sergejeva un fotogrāfs Mārtiņš Otto jau devušies uz Ventspili. Visas dienas garumā Santa stāstīs par redzēto un piedzīvoto gan uz teātra nama «Jūras vārti» skatuves, gan aizkulisēs. Savukārt reportieris Ramons Glāze sekos notikumiem televīzijas ekrānā un sociālajos tīklos. Skatāmies kopā!

(Papildināts 15:15)

15:15. Esam Ventspilī. Šobrīd tuvojas Eirovīzijas fināla ģenerālmēģinājums un šova vadītajs Mārtiņš Meiers iesaka skatītājiem just līdzi saviem favorītiem.

Notiek gatavošanās ģenerālmēģinājumam
Notiek gatavošanās ģenerālmēģinājumam Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Noticis jau pirmais skandāliņš. Cik ētiski ir izmantot fona vokālistu un publikai to nerādīt? Tīmeklī nonācis video, kurā redzams, ka kāds vīrietis ar mikrofonu aizskatuvē (ģenerālmēģinājums Ventspilī) dzied Eirovīzijas dalībnieka Niko dziesmas «One» laikā. Protams, ka daudziem dziedātājiem ir fona vokālisti, taču visi tie dzied uz skatuves un skatītājiem ir labi redzami. Vai tas tiešām ir kāds fona vokālists (bekvokālists), kas nevēlas gozēties prožektoru gaismā, miesassargs vai kāds Niko slepenais ierocis - profesionāls vokālists, kurš dublē Niko partijas, no minētā video netop skaidrs. Turpināsim sekot notikumu attīstībai.

Nedēļas sākumā TVNET jautāja jūsu viedokli par katras dziesmas izredzēm lielajā finālā. Uz dienas jautājumu atbildēja vairāk nekā 4000 cilvēku, un visvairāk balsu saņēma Samantas Tīnas dziesma «I Need a Hero». Interesanti, ka arī bukmeikeri lielākās likmes liek tieši uz šo dziesmu.

Foto: TVNET

Vai Eiropa sapratīs mūsu izvēli - maijā rādīs lielais fināls Zviedrijas pilsētā Malmē.

Dziesmas skanēs šādā secībā (ar Ramona Glāzes komentāriem)

1. Niko «One»

Tipisks Top40 EHR stila skaņdarbs, kurš šo to nočiepis no Lēdijas Gāgas dziesmas «Judas». Universāls vēstījums par to, ka visi esam viens. Dziedātājs Niko varētu patikt Grieķijas, Maltas un Kipras Eirovīzijas faniem.

2. Dāvids Kalandija un Dināra «Fool in Love»

Šādi popmūzikas dueti ļoti populāri bija 1980. gados. Ja Dāvidam Kalandijam nebūtu tik akadēmiska un pareizi nostādīta balss, iespējams, šim skaņdarbam būtu kādas izredzes. Dziesma varētu patikt Eirovīzijas fanu nostalģijas grupai.

3. Antra Stafecka «When You Are With Me»

Spageti vesternu ģitāra, blūzīgs ritms, taču ir viena liela problēma - trūkst spēcīga piedziedājuma. Šāda dziesma labāk iederētos kādā mūziklā.

4. PeR «Sad Trumpet»

Diez vai Eiropa vēlēsies nodoties šādām skumjām noskaņām (dziesmas nosaukumā iekļauts vārds «sad» - skumjš). Turklāt pārāk uzkrītošas ir atsauces uz Nensijas Sinatras dziesmu «Bang Bang».

PeR: «My baby shot my body down
Oh, and that shot made an awful sound»

Sinatra: «Bang bang, that awful sound
Bang bang, my baby shot me down»

5. Pieneņu vīns «The One»

Grupa «Pieneņu vīns» ar savu korporatīvo popfanku vairāk iederētos kādā uzņēmuma ballītē, nevis Eirovīzijā. Arī dziesma «The One» saturiski smagnējā veidā runā par baiļu aizdzīšanu un diez vai spēs rezonēt Eirovīzijas uzspēlēti pacilātajā šovā.

6. Marta Ritova «I am who I am»

Pārāk infantils vēstījums arī varētu nebūt piemērots Eirovīzijai. Turklāt Martas dziedājums netur līdzi dinamiskajam pavadījumam.

7. Liene Candy «Higher and Higher»

Šī ir viena no «eirovīziskākajām» dziesmām šā gada nacionālajā finālā. Liene var noturēt meldiņu, arī pavadījums ir gana moderns un enerģisks. Vēstījums universāls - par tiekšanos augstāk un augstāk. Dziesma īpaši varētu patikt skandināviem.

8. Samanta Tīna «I Need a Hero»

Vēl viena «eirovīziska» dziesma, kas prātā paliek uzreiz ar pirmo reizi. Muzikāli izteikta 1980. gadu balāde Dženiferas Rašas stilā, bet Samantas balss saites ir gana spēcīgas un galvenais - dziesma ir «pareizi uzkonstruēta». Nav brīnums, ka arī TVNET lasītāji šo dziesmu atzinuši par labāko.

9. Ieva Sutugova «Cold heart»

Rotaļīga dziesma par aizņemto meiteni un viņas auksto sirdi. Visticamāk, varētu uzrunāt dāmu auditoriju un filmas «Kabarē» (Cabaret, 1972) fanus.

10. Headline «Love»

Latviešu atbilde «Maroon 5»? Dziesma dziesmā. Divas pārāk atšķirīgas muzikālas daļas - pants un piedziedājums varētu radīt apjukumu klausītājos.

11. Sabīne Berezina «Upside down»

Vēl viens tipisks Top40 EHR stila skaņdarbs. Moderns aranžējums, labs dziedājums. Šī dziesma un izpildījums mums nedarītu kaunu Zviedrijā.

12. PeR «Here we go».

Šī dziesma ir grupas «PeR» albuma intro jeb ievads. Tieši šādi «Here we go» izskan arī Eirovīzijā. Tas ir labs sākums kaut kam lielākam, kaut kam saturiskākam. Nesūtīsim taču uz Zviedriju intro!

***

To, kura dziesma pārstāvēs Latviju uz Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa skatuves Zviedrijā, noskaidros balsošanā. Balsot varēs gan TV skatītāji, gan žūrija 10 cilvēku sastāvā; rezultātus noteiks skatītāju un žūrijas kopvērtējums attiecībā 50:50.

Fināla balsojums sāksies pēc visu dziesmu izskanēšanas. Nobalsot varēs gan telefoniski, gan īsziņu veidā, maksa par zvanu - Ls 0,30 (t. sk. PVN). Būs iespējams nobalsot arī ar t.s. triecienīsziņu palīdzību, kas nozīmēs ar vienu reizi nosūtīt 5 balsis. 1 triecienīsziņas cena būs Ls 1,25 (t. sk. PVN). Zvanu un īsziņu skaits no viena numura būs ierobežots. Detalizētāka informācija par balsošanu tiks atklāta tiešraides laikā. Fināla balsojuma rezultāti tiks paziņoti Superfināla sākumā, pēc kura balsošana atsāksies no jauna par trim Superfināla dziesmām. Superfināla balsojums ilgs tikai 10 minūtes, balsošanas nosacījumi visi iepriekšminētie.

Konkursa fināls tiešraidē būs skatāms arī LTV mājas lapā - www.ltv.lv.

Tiešraide: www.ltv.lv

Arī «Dziesma 2013» fināla koncerts notiks atraktīvā stilā, koncerta apmeklētājiem aktīvi līdzi jūtot mūziķiem. Fināla koncertšovu kuplinās vairāki viesi - Dons, Jānis Stībelis, čellu trio «DaGamba», pērnā gada Nacionālās atlases uzvarētāja - Anmary, Ott Lepland (Igaunija), Melo M, Labvēlīgais tips, Vineta Elksne.

«Dziesmas 2013» finālu vadīs Mārtiņš Meiers, Madara Botmane un Anta Aizupe.

Komentāri (89)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu