Bauskas novadā demogrāfijas problēmas visvairāk skārušas Valli (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bijušā Bauskas rajona teritorijā izveidotajā Rundāles, Bauskas, Vecumnieku, Iecavas novadā 2010. gadā reģistrēts par 220 vairāk mirušo iedzīvotāju (631) nekā jaundzimušo (411).

Pērn dabiskais pieaugums bija -200, tas ir gandrīz tāds pats kā 2000. gadā (-222), kad reģistrēti 457 jaundzi­mušie un 679 mirušie. Salīdzinoši 2008. gadā piedzima 548, bet nomira 625 cilvēki (-73), bet 2007. gadā šie cipari bija attiecīgi 537 un 683 (-146).

Pērn vislielākie zaudējumi šajā ziņā ir Vecumnieku novada Valles pagastā, kur pērn miruši 24, bet pasaulē nākuši tikai pieci cilvēki. Bārbeles pagastā dzimušo un mirušo skaits ir pilnīgi vienāds – 11, Bauskas novada Mežotnes pagastā gandrīz izlīdzinājies – 16 jaundzimušie, 17 mirušie.

Savukārt no visu novadu pa­gastiem Rundāles novada Svitenes pagasts ir vienīgais, kur piedzimušo – 9 – skaits kaut par vienu pārsniedz reģistrēto mirušo – 8 – daudzumu. Toties abos pārējos novada pagastos Rundālē un Viesturos nomiruši divtik vairāk nekā piedzimuši (skat. tabulā).

Ne tikai dzimst, bet arī mirst mazāk cilvēku. Pamazām un neapturami jūtama iedzīvotāju skaita samazināšanās. Pavisam vienkārši tas pamanāms ziemā – pagastos ir mājas, uz kurām nav iemīta pat taciņa. Sliktākajā gadījumā logi izsisti, ēkas izdemolētas...

Vairums pusmūža cilvēku

«Atceroties laiku pirms gadiem 30, šķiet, mums bērni dzima, jau vienam uz otru paskatoties vien. Tagad vispirms mācām meitenēm, kā netikt pie bērniem, un tad, kad viņas to tiešām grib, tas bieži vien vairs neizdodas,» spriež Vecumnieku novada dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anda Ķiene.

Neizvēršot šeit diskusiju par valsts nelielo atbalstu ģimenēm, jāatgādina, ka bērni nedzimst no pabalstiem, bieži vien arī ne no mīlestības. Dzimstības zemie rādītāji liecina, ka mūsu novados gluži vienkārši ir samazinājies to cilvēku skaits, kuri ir tā sauktajā reproduktīvajā vecumā, kad bioloģiski iespējams ieņemt, iznēsāt un laist pasaulē pēcnācēju. Iedzīvotāju īpatsvars sliecas uz pusmūža vecuma cilvēkiem. Viņu vidū diezgan daudzi vecvecāki, kuri audzina mazbērnus, kamēr viņu vecāki strādā citās Eiropas valstīs, izmantojot brīvā darba tirgus iespējas. Ne vienā vien ģimenē tur arī piedzimst ne tikai pirmais, bet arī otrais un trešais bērns.

Populārākie vārdi bērniņiem

Pērn dzimušo skaitā nedaudz vairāk ir meiteņu – Rundāles novadā 14 no 27 jaundzimušajiem, Iecavas novadā 39 no 77, Vecumnieku novadā 36 no 67 bērniem, Bauskas novadā 130 no 240 mazuļiem ir meitenes.

Populārākie vārdi Vecumnieku novadā pērn reģistrētajiem bērniem ir bijuši Elizabete, Marta, Paula, Toms. Savukārt Bauskas novadā populārākie vārdi jaundzimušajiem zēniem ir bijuši Roberts – septiņās ģimenēs, Aleksandrs (5), Marks, Mārcis (4), Kristers, Markuss, Jānis, Klāvs, Emīls, Ričards (pa trim). No meiteņu vārdiem populārākie 2010. gadā bijuši Marta – astoņās ģimenēs, Sofija (5), Emīlija, Evelīna, Alise (4), Rūta, Sabīne, Agnese (3). Ar diviem vārdiem reģistrētas 17 meitenes un desmit zēnu. Jaundzimušajiem izraudzīti arī retāk sastopami vārdi kā Imanuēla, Munise, Činoso, Lūkass, Mariuss.

Ne gluži objektīvi

No Bauskas novada dzimtsarakstu nodaļā pērn reģistrētajiem mirušajiem 175 bijušas sievietes, 171 vīrietis. Trīs aizgājēji bijuši vecumā līdz 15 gadiem, 10 – 16 līdz 30 gadu veci. Vecuma grupā no 31 līdz 60 gadiem Bauskas novadā ir 71 aizgājējs, bet vairākums (76% – 262 personas) aizgājēju bijuši vecāki par 61 gadu.

Runājot par statistiku, Bauskas novada dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Sandra Kolberga atgādina, ka novadu dzimtsarakstu nodaļu informācija gluži objektīvi neatspoguļo datus par visiem dzimušajiem un mirušajiem. Attiecīgo faktu reģistrāciju var veikt arī pēc dzimšanas un miršanas vietas, piemēram, Rīgā, Jelgavā un citviet Latvijā. Laulību reģistrāciju pa pagastiem atšifrēt nevar, jo pārī katrs var būt no savas pašvaldības, piemēram, viens no Bauskas, otrs no Iecavas un līdzīgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu