Raivja Zīmeļa padomi, kā sagatavoties slēpojumam "Apkārt Alaukstam" (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tuvojas ikgadējais slēpojums ''Apkārt Alaukstam''. Šajās sacensībās startēs arī biatlonists Raivis Zīmelis, kurš, pamatojoties uz savu profesionālo sportista pieredzi, sniedz dažus padomus, kā veiksmīgi startēt sacensībās.

Gatavošanās startam

R. Zīmelis norāda, lai pienācīgi sagatavotos slēpojumam, ļoti būtisks ir uzturs. Dažas dienas pirms sacensībām ieteicams savā ēdienkartē iekļaut ogļhidrātiem bagātu ēdienu, kā, piemēram, makaronus, miltu produktus, rīsus, griķus. Tāpat būtiski, lai sacensību dienā organismam pietiktu šķidruma, tāpēc iepriekšējā dienā pirms starta to vajadzētu uzņemt pietiekamā daudzumā.

Tāpat, pat ja gatavojaties startēt tautas distancē, pirms pašām sacensībām būtu vēlams tomēr veikt vismaz dažus treniņbraucienus. Optimāli tie būtu vienu stundu ilgi treniņi 2-3 reizes nedēļā. Slēpes R. Zīmelis iesaka sagatavot jau laikus, jo sacensību dienā to vēlēsies darīt lielākā daļa slēpotāju.

Pirms paša starta

Sacensību dienā brokastis vajadzētu ieturēt 2-3 stundas pirms starta, to ievērojot, slēpojumā būs pietiekami daudz enerģijas, lai veiksmīgi nonāktu līdz finišam. Tomēr jāatceras, ka slēpojuma dienā nevajadzētu eksperimentēt ar ēdienu, maltīte būtu jāietur no tiem produktiem, pie kuriem esat pieradis. Savukārt tieši pirms starta, lai pietiktu enerģijas visam slēpojumam, var apēst kādu enerģijas batoniņu, kā arī iedzert nedaudz sporta dzēriena.

Tiem, kas slēpojumā piedalīsies tikai prieka pēc, R. Zīmelis iesaka startēt lēni un prātīgi, lai nesabojātu inventāru, jo distance ir pietiekami gara un visi paspēs sevi pierādīt.

Savukārt tiem, kas plāno sacensties par augstām vietām, arī ir būtiski aprēķināt savus spēkus, jo bieži vien daudziem slēpotājiem gadās tā, ka pašā distances sākumā tie atdod lielāko daļu spēka, bet pietrūkst pavisam nedaudz, lai finiša līniju šķērsotu kā uzvarētāji. Ļoti noderīgas sacensībās varētu būt enerģijas želejas, kuras ieteicams lietot slēpojuma laikā ik pēc 20-30 minūtēm. Tās palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves.

R. Zīmelis slēpojuma ''Apkārt Alaukstam'' dalībniekiem novēl: ''Galvenais pirms sacensībām labi izgulēties un lai visiem veiksmīgs starts!''

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu