Valentīna dienā «Karmena. 5 tango» pirmizrāde (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdien, 14. februārī, Latvijas Nacionālajā operā notiks viencēliena baleta «Karmena. 5 tango» pirmizrāde, kurā piedalīsies slavenā Sanktpēterburgas Marijas teātra primabalerīna Uļjana Lopatkina.

«5 tango»

Lopatkina piedalīsies arī nākamās dienas baleta izrādē, bet pēc tam viņa kopā ar dejotājiem dosies uz Krieviju, lai ar šo izrādi piedalītos Lopatkinas Galā koncertā.

Izrādē «Karmena. 5 tango» skanēs Žorža Bizē un Rodiona Ščedrina svīta, Astora Pjacollas mūzika, savukārt horeogrāfi ir poļu meistars Kšištofs Pasto, kurš iestudējis «Karmenu», un nīderlandietis Hanss van Mānens, pēc kura horeogrāfijas veidota sadaļa «5 tango».

Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis pauda prieku, ka Latvijas Nacionālajā operā uz skatuves atgriežas viens no labākajiem poļu horeogrāfa Pasto darbiem, kas būs skatāms kopā ar Mānena «5 tango». Par izcilu notikumu pirmās divas izrādes padara tas, ka tajās dejos īpašā viešņa Lopatkina.

Sarkanmelnu kaislību žņaugi caurauž arī «5 tango» varoņu ārēji apvaldītās jūtas. «5 tango» ir viens no horeogrāfa Mānena skaistākajiem baletiem, kas pirmizrādi piedzīvoja 1977.gadā un kopš tā laika pasaulē izrādīts neskaitāmas reizes. Šī Latvijas Nacionālajā operā skatītājiem būs pirmā tikšanās ar šo mūsdienu horeogrāfijas ģēniju.

Poļu horeogrāfs Pastors savā Karmenas interpretācijā balstījies gan uz Prospēra Merimē noveli, gan Žorža Bizē operu. Viņš baletā nolēma koncentrēties uz šā stāsta galvenajiem punktiem - mīlestību, kaislību, greizsirdību un likteni, kas ir tik būtiski čigānietes Karmenas uzskatos. Gan Karmena, gan Hosē zina savu likteni un zina arī to, ka kaislība aizvedīs viņus līdz traģiskam atrisinājumam, un tomēr viņi dodas tālāk un dziļāk - pretī šim traģiskajam, aizkustinošajam finālam. Pastora versijā Likteni un Toreadoru atveido viens mākslinieks, jo pēdējais piliens Hosē greizsirdības kausā ir Karmenas kaislība pret Toreadoru, kurš šādā veidā kļūst par viņu abu likteni.

Atzinīgi par Latvijas baletdejotāju meistarību izsakās Mānena asistents Johans Vilhelms Linkenss, kurš atzina, ka dejotāju trupa viņu pozitīvi pārsteigusi. Viņš minēja, ka dejotājiem ir ļoti laba tehniskā bāze un tas noderējis arī «5 tango» iestudējumā. Tāpat viņš pauda izbrīnu, ka Latvijā, kur ir tik maz iedzīvotāju, ir daudz talantīgu cilvēku.

«Karmena»

«Karmenā» dejos Jūlija Gurviča, Viktorija Jansone, Elza Leimane-Martinova, Aleksejs Avečkins, Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs, Sergejs Neikšins, Viktors Seiko un Zigmārs Kirilko, bet «5 tango» solisti būs Margarita Demjanoka, Iļana Puhova, Baiba Kokina, Elza Leimane-Martinova, Sabīne Guravska, Rita Lukašēvica, Nataļja Samborska, Jolanta Lubēja, Jeļena Dzalbo, Laine Paiķe, Aleksandra Astreina, Jeļena Bessudnova, Annija Kopštāle, Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs, Zigmārs Kirilko, Viktors Seiko, Sergejs Sosnovskis, Antons Freimans, Aleksandrs Osadčijs, Aleksandrs Latišonoks, Aleksandrs Jurāns, Pāvels Bartuls un Kristaps Lintiņš.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu