Milzu rindas pēc pēdējiem pieclatniekiem (79)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Banka sākusi tirgot jubilejas monētas «Sudraba pieclatnieks» tirāžas pēdējo daļu! Kopumā monēta izdota 10 tūkstošos eksemplāru, un šodien apgrozībā laisti pēdējie 4000 monētu. Pirmās divas tirāžas bija tik pieprasītas, ka tika burtiski izķertas.

Interesi par sudraba pieclatnieku patiesi var dēvēt par milzīgu, cilvēki šodien ir

gatavi gaidīt garās rindās, lai iegādātos tikai vienu vai divas vēsturiskās monētas.

Šī ir pēdējā sudraba pieclatnieku tirāža, kas vairs netiks papildināta.

Monētu vēlas iegādāties gan kolekcionāri, gan ģimenes, gan sirmgalvji cienījamā vecumā. Tās cena Latvijas Bankas kasēs noteikta 36 lati un 30 santīmi. Pensionāri atzīst, ka tas nav lēti, tomēr monētas vēsturiskā vērtība esot daudz dārgāka, jo pieclatnieks ir precīza 1929.gadā izdotās monētas kopija. Tās mākslinieks Rihards Zariņš aversā attēlojis valsts ģerboni, bet reversā tautumeitas tēlu.

Foto: AFP/LETA

«Tas man saistās ar manu tēvu, vectēvu, vecmammu, brīvo Latviju, un man ir pāris vecie pieclatnieki, tāpēc es gribu nopirkt arī jauno. Mēs divi pensionāri ar vīru, tāpēc arī varam atļauties,» stāsta Lolita.

Daudzi monētas vēlas iegādāties, lai dāvinātu saviem tuviniekiem un nodotu mantojumā mazbērniem un mazmazbērniem.

Latvijas Banka izdos piemiņas un jubilejas monētas arī turpmāk, taču, ja nākamgad Latvija pāries uz eiro, tās jau būs eiro monētas ar Latvijai nozīmīgu simboliku.

Bet pagaidām šogad iecerēts laist apgrozībā vēl sešas dažādas monētas.

Sudraba pieclatnieki iegādājami arī vairākās bankās, grāmatnīcās un interneta vietnēs.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu